fbpx

Burkina Faso: Gevangen en gedwongen hun klooster te ontvluchten

woensdag, 10 april 2019
Nieuws
Na hun overhaaste vertrek uit Kompienbiga, in het zuidoosten van Burkina Faso, zochten de zusters van de congregatie Sœurs des Campagnes, hun toevlucht bij de broeders van de mannelijke tak van hun congregatie in Pama.
ACN-20190220-84333

Door Emmanuelle Ollivry

"Of je geeft ons de medicijnen, of we schieten je hoofd er af!", vertelt pastoor F. Soubeiga, de parochiepriester van Pama en missionaris van de congregatie Frères Missionnaires des Campagnes over de bedreigingen die in januari 2019 werden geuit tegen zuster Victorine. De verpleegster in het gezondheids- en sociale zorgcentrum in Kompienbiga is lid van de vrouwelijke afdeling van zijn eigen congregatie. “Ze werkte alleen in de apotheek. Rond vier uur ‘s middags kwam een groep van 8 tot 10 personen, gewapend en met bivakmutsen op, binnen en eiste medicijnen voor hun gewonde kameraden. Maar zuster Victoria had geen toegang tot de apotheek. Ze uitten gewelddadige bedreigingen tegen haar en sloegen alles in elkaar in een poging om zichzelf te helpen.” Het incident was de laatste druppel voor de zusters in Kompienbiga. Het kwam bovenop een opeenvolging van gewelddadige incidenten en dwong hen om zich uiteindelijk terug te trekken en te schuilen bij de broeders van hun congregatie, op slechts 15 km afstand, omdat ze zich niet langer veilig voelden.

"De spanning groeit"
"In de nacht van 14 september 2018 vonden twee terroristische aanslagen plaats in de dorpen Diabiga en Kompienbiga. Volgens pastoor Soubeiga begon het geweld in Pama in maart 2017 met een reeks bomexplosies gericht tegen de politie – ten minste drie of vier sinds augustus 2018. Moeder-overste Thérèse van de vrouwelijke tak van de congregatie, de Soeurs des Campagnes, in Kompienbiga, voegt eraan toe: "De spanning groeit, vooral sinds augustus 2018, in Kompienbiga. De aanvallers vallen regelmatig de dorpen binnen, drijven de bevolking bij elkaar en schreeuwen bevelen naar hen. Angst grijpt hen." Die angst werd verder aangewakkerd in februari van dit jaar toen pater Caesar Fernandez werd vermoord. Sinds 17 maart 2019 is bovendien pater Joël Yougbaré vermist. "Hij is waarschijnlijk ontvoerd door gewapende individuen" meldt de plaatselijke Kerk. 

De congregatie is verspreid
Vanwege alle spanningen hebben de zusters hun toevlucht gezocht bij de broeders in Pama, waar het iets rustiger is. "Dit is de eerste keer dat we alles zo snel hebben moeten verlaten", erkent moeder Thérèse, die sinds 2001 in Kompienbiga woonde. "Van de zeven zusters in de gemeenschap hebben er vier in Pama onderdak gevonden. Drie anderen hebben het land verlaten naar Togo, waar ze hun vorming voltooien. Niemand weet wanneer ze terugkeren. Het is moeilijk". Hun priorij in Kompienbiga werd 25 jaar geleden opgericht, evenals de kleuterschool, waar ze zorgden voor ongeveer 40 jonge kinderen tussen de drie en zes jaar oud die in veel gevallen waren verwaarloosd of in de steek gelaten. Pas nog hadden ze een naai- en kleermakersschool geopend, waar ze van plan waren vijf jonge vrouwen les te geven. "Het enige wat we willen, is zo snel mogelijk teruggaan om het werk dat we zijn begonnen voort te zetten", benadrukt zuster Therese. "Bidt alstublieft voor ons!"