fbpx

Burkina Faso – Bisschop kondigt beveiligingsmaatregelen aan voor katholieken in zijn bisdom

donderdag, 16 mei 2019
Nieuws
Priesters geadviseerd geen religieuze kleding te dragen tijdens het reizen
ACN-20190418-86927

Na de meest recente moord op vier leden van de Katholieke geloofsgemeenschap op maandag 13 mei in de parochie Notre-Dame du Lac in Singa, in de provincie Bam, werden veiligheidsmaatregelen aangekondigd in een communiqué door bisschop Justin Kientega van het bisdom van Ouahigouya in het noordoosten van Burkina Faso.

In een gesprek met Kerk in Nood, legde de bisschop uit wat er was gebeurd: "Toen zij in processie waren om de Heilige Maagd te eren, werden zij aangevallen en vier mensen werden ontvoerd. Mensen dachten dat ze gevangen zouden worden gehouden, maar in plaats daarvan executeerden ze hen zonder genade", onthulde hij.

De bisschop riep Christenen op om hun gebeden voor vrede in Burkina Faso te hernieuwen, maar tegelijkertijd schetste hij voorzorgsmaatregelen en riep hij op tot grotere waakzaamheid voor de veiligheid van de priesters, religieuzen en alle Katholieke gelovigen van het bisdom, op de grens met Mali in het noorden van het land.

In zijn verklaring gaf hij zijn priesters en religieuzen de raad om in het openbaar geen religieuze kleding te dragen zoals de soutane of om openbare religieuze gewoonten te beoefenen die hen als zodanig zouden kunnen doen opvallen. Hij beval aan om de beveiligingsmaatregelen te intensiveren, met name tijdens het reizen, zoals het niet gebruiken van duidelijk gemarkeerde voertuigen, alleen reizen op momenten dat er voldoende verkeer is, en nooit ‘s nachts, en om niet altijd op dezelfde route te reizen. Hij adviseerde hen ook om hun bijeenkomsten niet al te lang van tevoren bekend te maken.

Al deze maatregelen, die de gespannen situatie in het land weerspiegelen na de escalatie van geweld tegen Christenen, zullen het pastorale werk van de kerk ernstig beïnvloeden, aangezien de katholieke gemeenschappen over het algemeen wijd verspreid zijn, vooral in het noorden, waar de meerderheid van de bevolking Moslim of Animist is.

Zoals al is gebeurd in andere Afrikaanse landen, zoals Kameroen en Nigeria, en in Azië, met name in Pakistan en Sri Lanka – die ook allemaal zijn getroffen door de aanvallen van Islamitisch-fundamentalistische groeperingen – heeft bisschop Kientenga zijn priesters opgeroepen om hun waakzaamheid rond hun kerken en kapellen te vergroten. Met de hulp van vrijwillige burgerwachten die snel kunnen reageren en de gelovigen kunnen waarschuwen in geval van gevaar. Hij adviseerde hen ook om de duur van hun religieuze vieringen te beperken.

Ten slotte onderstreepte de bisschop zijn zorg voor het bieden van adequate bescherming aan zijn catechisten, die vaak in afgelegen gebieden wonen en werken en daardoor aan nog grotere risico’s worden blootgesteld.

Bisschop Kientenga sloot zijn boodschap af met een gebed voor vrede: "Moge de Heer, de Vredevorst en overwinnaar over de machten van het kwaad, vrede schenken aan ons land. Moge Hijzelf onze kracht en steun zijn, onze hoop in deze tijden van beproeving. Moge Hij onze martelaren eeuwige rust schenken, en moge het bloed dat zij hebben vergoten een bron van vrede en geestelijke vruchtbaarheid zijn. "

Door Maria Lozano