Burkina Faso: "Afgesneden van rest van het land"

dinsdag, 09 november 2021
Nieuws
De veiligheidssituatie in het noorden van Burkina Faso is recent aanzienlijk verslechterd. Gewapende groepen onderwerpen de gehele bevolking aan hun schrikbewind. Uit recente getuigenissen van ontheemden die Kerk in Nood (ACN) in het bisdom Dori heeft verzameld, blijkt dat sommigen specifiek het doelwit zijn geworden van terroristische aanvallen vanwege hun christelijke geloof.  
Resurgence of terrorist attacks, Christians threatened with death

De terroristen vragen, wanneer zij in de dorpen aankomen, ‘belasting’ per stuks vee. Zij gaan naar de huizen van de herders die de kudde bewaken of benaderen de eigenaars van de kuddes. Als deze de belastingen niet kunnen betalen, pakken de extremisten de dieren. Volgens betrouwbare bronnen hebben de terroristen de afgelopen weken meermalen eerst gevraagd of de eigenaar Christen of Moslim is. Volgens getuigen “vinden de aanvallers het, als de eigenaars Christenen zijn, niet nodig hun dieren te tellen. Zij nemen dan niet alleen hun dieren mee: zij vermoorden ook hun eigenaars.”

Nieuwe uittocht
Volgens de berichten aan Kerk in Nood zorgt de terreur voor een nieuwe uittocht van Christenen in de regio. In de laatste week van oktober hebben in totaal 147 mensen - waaronder acht zwangere vrouwen en 19 kinderen jonger dan vijf jaar - twee dorpen aan de grens met Niger moeten ontvluchten. Velen van hen zeiden dat zij als Christenen waren herkend en dat de terroristen speciaal naar hen op zoek waren om hen te doden.

“Geen onderdak”
De ontheemden zoeken hun toevlucht in Dori, de hoofdstad van de regio. Een van de groepen die daar aankwamen, bestond uit 17 personen, waaronder negen bejaarden en zeven kinderen. Een vrouw uit de groep vertelde dat zij midden in de nacht moesten vertrekken om niet ontdekt te worden, omdat de terroristen naar hen op zoek waren: “Het verschrikkelijke is dat iemand ons onderdak verschafte. Wij werden gezocht als Christenen en dit zou degene die ons onderdak verschafte in gevaar brengen. We moesten ver van de dorpen slapen. Niet alle Christenen in de plaats konden vluchten. Wij zijn bezorgd over onze kinderen en vrouwen die daar moesten blijven.

Bisschop Laurent Birfuoré Dabiré van Dori vertelde Kerk in Nood dat “er overal in het land aanslagen, ontvoeringen en moorden zijn. De terroristen ontvoeren wie ze willen, executeren sommigen en bevrijden anderen.” Volgens de bisschop monitoren de terroristen de communicatieroutes en vallen zij regelmatig de defensie- en veiligheidstroepen aan. “Op zondag 31 oktober hebben de terroristen de lijnbussen op tussen Dori en Ouagadougou naar Ouagadougou laten terugkeren; sinds die dag is de weg geblokkeerd. De strijdkrachten hebben daarna weliswaar de weg verkend, maar de mensen zijn bang omdat dit een eenmalige operatie is en de terroristen elk moment kunnen terugkeren.”

Afgesneden van de wereld
“Deze situatie dreigt Dori af te snijden van de rest van het land als er geen verbetering komt. Op elk moment kan men onderweg worden tegengehouden door een onverwachte controle van terroristen. Bidt alstublieft voor deze trieste en dramatische situatie in mijn bisdom. Het gevaar neemt toe. Wij hopen dat degenen die de bedreigde gebieden nog niet hebben kunnen verlaten, dat in de komende dagen veilig zullen kunnen doen”, aldus bisschop Laurent Dabiré.

In het bisdom Dori is de overgrote meerderheid van de bevolking Moslim (95,2%). Slechts 3,2% is traditioneel gelovig en 1,6% is Christen. In de afgelopen 5 jaar hebben donateurs van Kerk in Nood maar liefst 28 projecten in het bisdom Dori gesteund om pastorale zorg van de Kerk te ondersteunen en om noodhulpprogramma's op te zetten voor ontheemde priesters, religieuzen en gezinnen van catechisten.