“Deze vrachtwagen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt en kwam uit Zwitserland. Maar hier werd hij gebruikt in een ander soort oorlog, een oorlog voor de vrede. Hier diende hij als onderdeel van Gods project om te vechten voor vrede en voor gezinnen,” zegt Orlando Bragança, de eigenaar van de garage, terwijl hij het nu gepensioneerde voertuig bewondert dat zoveel liefde over de Amazone verspreidde.
In totaal zijn 320 trucks zoals deze in Brazilië aangekomen door de steun van donateurs van Kerk in Nood (ACN) aan de Salesianen van Don Bosco die betrokken waren bij Project AMA. Deze “Gemotoriseerde Hulp voor het Amazonegebied” veranderde later in “Mobiele Missionaire Bijstand.”
Meer dan pastorale hulp
De AMA-trucks zijn meer geweest dan alleen een pastorale hulp voor de regio. Ze hielpen om te garanderen dat priesters contact hadden met de mensen, om de groei van christelijke gemeenschappen te bevorderen, om voedsel, medicijnen, onderwijs- en bouwmateriaal te vervoeren. Ook hielpen ze om lokale producten op markten te krijgen, zodat veel mensen die tot dan toe uitgebuit werden, een eerlijke prijs kregen voor de vruchten van hun arbeid. “Er is een baken van hoop aangestoken in het Amazonegebied en dit licht blijft verder reizen,” zei pater Werenfried toen hij het project beschreef.
Hoewel deze vrachtwagen niet meer zal reizen, blijft hij in de Altamira-garage staan als gedenkteken voor een liefde die nooit stuk gaat. “In een tijd waarin het bijna onmogelijk was om op wielen door het Amazonegebied te rijden, speelden deze trucks een cruciale rol in de uitbreiding van de pastorale zorg in de regio. Ze vervoerden bouwmaterialen voor de parochiehuizen en de kerken,” herinnert Orlando zich en voegt eraan toe: “Deze trucks zijn echte relikwieën!”
“We zijn niet vergeten”
Dankzij AMA konden bisschoppen, priesters en religieuzen vele gemeenschappen bezoeken en hulp brengen. Het project omvatte de levering van 45 ladingen trucks aan de haven van Belém, in Pará, de training van 300 monteurs in de regio, de training van chauffeurs in Belém, Manaus, Cuiabá en Boa Vista, en de distributie van trucks naar 67 centra in 44 bisdommen.
Het project is geïnspireerd op de Kapelwagens van Oostpriesterhulp/Kerk in Nood (ACN) die zich na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog over Europa verspreidden. Tientallen trucks, “kerken op wielen”, voedden toen het geloof van groepen katholieken in de diaspora die zo de sacramenten konden ontvangen. In een brief aan de stichting uitte een jonge katholiek zijn dankbaarheid voor het bezoek van de vrachtwagen, door te zeggen dat deze niet alleen de mogelijkheid van gemeenschap met Christus met zich meebracht, maar ook met zijn buren. “We zijn vooral dankbaar voor het gevoel dat we niet vergeten zijn.”
In de wanhopige situatie van nood en algemene verwaarlozing was het geluid van de motoren die steden en dorpen naderden een gelukkige herinnering dat iemand om hen gaf en naar manieren zocht om hun lijden te verlichten, want liefde is altijd creatief.
Aangewakkerd door hoop
De vrachtwagens die Brazilië bereikten, waren ook volgeladen met broederliefde en hoop. Veel mensen herinneren zich nog de komst van deze trucks toen ze jong waren, en hoe ze hielpen bij de bouw van zoveel bouwwerken van de Kerk die we vandaag de dag nog steeds kunnen zien, zoals parochiehuizen en kerken. Hierdoor kon het geloof zich verspreiden in kleine steden die nu zijn uitgegroeid tot steden met soms wel 100.000 inwoners.
Een delegatie van Kerk in Nood ontdekte deze bijzondere vrachtwagen tijdens een projectreis naar Pará, in september 2024. De truck is versleten door de tijd, maar de impact blijft. Dankzij de gulle hulp van weldoeners blijft Kerk in Nood (ACN) de bouw van pastorale structuren en kerken ondersteunen. Ook bieden zij directe hulp aan religieuze gemeenschappen en missionarissen door hen boten, auto's of motorfietsen ter beschikking te stellen waarmee ze grotere afstanden kunnen afleggen. Daarnaast zijn er ook projecten met zonnepanelen die helpen om de energiekosten te verlagen, waardoor er meer geïnvesteerd kan worden in evangelisatie.
AMA is niet alleen gevormd uit de beginletters van de naam van het project in het Portugees, maar ook een vorm van het werkwoord “liefhebben” in de tegenwoordige tijd. Het is een toepasselijke beschrijving voor een initiatief dat voortkomt uit een daad van liefde gericht op het bieden van de enige blijvende vorm van troost: de liefde van God.