Het hoofd projecten voor Latijns-Amerika van de katholieke hulporganisatie, Rafael D’Aqui, sprak er met diverse bisschoppen: “Ik hoorde verhalen over een Kerk die voor grote uitdagingen staat: ten eerste wat betreft de afstand, met parochies die soms 500 kilometer van het centrum van het bisdom verwijderd zijn. Maar ook met uiteenlopende culturele realiteiten en een verscheidenheid aan etniciteiten die in hetzelfde bisdom wonen”, legt hij uit.
“Er zijn ook gebieden met sociale conflicten, zoals bisdommen die worden geteisterd door illegale mijnbouw en waar de Kerk de getroffen bevolking begeleidt. Of plaatsen waar bisschoppen kampen met de realiteit van drugs en het daarmee gepaard gaande geweld, dat als een open wond het pastorale werk beïnvloedt.”
D’Aqui zegt getroffen te zijn door de dankbaarheid van de bisschoppen jegens de weldoeners van Kerk in Nood (ACN), voor de steun aan de Kerk in Brazilië. “Ik heb bisschoppen in tranen gezien, die me vertelden dat ze hun pastoraat kunnen uitoefenen dankzij de steun van de gulle mensen die via Kerk in Nood bijdragen.”
Stormachtig water
De CNBB is een van de grootste bijeenkomsten van katholieke bisschoppen ter wereld, met meer dan 300 hiërarchen die de 279 jurisdicties van het land vertegenwoordigen, en 100 gepensioneerde bisschoppen. Tijdens de bijeenkomst van dit jaar stemden de bisschoppen over nieuwe voorzitters van verschillende afdelingen en over de leiding van de CNBB zelf. Ook maakten zij de balans op van de vierjarige termijn van scheidend voorzitter, aartsbisschop Walmor Oliveira de Azevedo, van Belo Horizonte. Die beschreef de afgelopen vier jaar als een stormachtige periode, een van de moeilijkste in de geschiedenis van Brazilië, door de toegenomen polarisatie en de gevolgen van de Covid-19 pandemie. “Te midden van de storm was de CNBB als een boot midden op deze moeilijke overtocht, maar de Heer riep ons op om hoop te zoeken.”
Kerk in Nood steunde in 2021 maar liefst 255 van de 360 voorgestelde projecten in Brazilië. Vooral de opleiding van toekomstige priesters, religieuzen en lekenwerkers om het geloof te verkondigen en de pastorale zorg te waarborgen.