“Jongerenwerk in Sarajevo, Bosnië, uitdaging”

Project
"Alleen iemand met vertrouwen in eigen identiteit, kan de ander zonder vrees tegemoet treden", zei de heilige Johannes Paulus II ooit. Het is het motto geworden van het katholieke jeugdcentrum in Sarajevo. Pater Simo Marsic, de directeur van het centrum vertelt hoe het centrum bruggen helpt bouwen in Bosnië naar begrip en verzoening.
20121030bosnia014

De oorlog die van 1992 tot 1995 in Bosnië en Herzegovina woedde, heeft diepe lidtekens achtergelaten. Van de 835.000 Katholieken die er voor de oorlog woonden, in wat toen een deel van de comunistische Republiek Joegoslavië was, zijn er nu nog maar 450.000 over. De Islam wint alsmaar terrein en overal verrijzen nieuwe moskees. Katholieken worden op de arbeidsmarkt achtergesteld en velen zien hier geen toekomst meer. Emigratie houdt aan, zeventien jaar na het einde van de oorlog. Katholieken voelen zich ongewenst en in een hoek gedreven.

Voor hen die toch blijven, vormt de Katholieke Kerk een levensader en een schutplaats. Tegelijkertijd ijvert de Kerk onvermoeibaar voor een vreedzame samenleving en verzoening tussen de verschillende ethnische groepen en godsdienstige gemeenschappen. Pater Marsic tekent hierbij aan: “Katholieke jongeren in Bosnië en Herzegovina hebben vooral behoefte aan het besef dat dit werkelijk hun thuis is waar zij veilig zijn. Dit besef van veilgheid neemt toe naarmate zij hun geloof en identiteit beter leren kennen en beleven.”

Sinds enkele jaren organiseert het centrum nu zomerkampen, studiedagen en gelegenheden om mensen met een andere overtuiging te ontmoeten en met hen in gesprek te komen. Het gaat hierbij om ongeveer 5.000 jonge mensen per jaar. Jongeren horen over het centrum op school, in hun parochies en ook via sociale kanalen op internet. Een maandelijkse nieuwsbrief en persoonlijk contact met stafleden van het centrum maken het mogelijk de band tussen de jongeren en het centrum, maar ook tussen de jongeren onderling in stand te houden, zodat we langs deze weg “een netwerk kunnen opbouwen van mensen die bereid zijn zich in te zetten voor verzoening en daarmee bij te dragen aan een betere toekomst,” aldus pater Marsic.

De activiteiten zijn inmiddels van start gegaan en zijn in volle gang, maar het centrum beschikt nog niet over een voor dit doel ingericht gebouw. Kerk in Nood steunt de bouw van een dergelijk centrum met een bijdrage van 100.000 Euro – want we zien dit als een onmisbare investering voor de toekomst van de Kerk in Bosnië en Herzegovina.

Dit project is slechts een voorbeeld van ons werk. Als u dit wilt steunen, of een ander, soortgelijk project dat valt onder de pastorale prioriteiten van Kerk in Nood, vermeldt dan bij het overmaken van uw gift projectcode: 444-20-19. Hartelijk dank.