Details over de vrijlating zijn nog niet bekend gemaakt, maar in een kort commentaar op de Malinese televisie sprak zuster Gloria haar dankbaarheid uit aan de staat Mali voor het veiligstellen van haar terugkeer, en aan de lokale en universele Kerk voor het blijven bidden voor haar gedurende de hele beproeving. In een bericht aan Kerk in Nood (ACN) zei monseigneur Jonas Dembélé, voorzitter van de Bisschoppenconferentie van Mali, dat “dit een grote dag is voor de Kerk in Mali en voor de universele Kerk, die voor haar gebeden heeft. Ondanks de moeilijkheden laat God zijn volk niet in de steek. Hij zegent zijn volk en de gebeden van de Kerk hebben geholpen om zuster Gloria te steunen. Wij zijn er zeker van dat zij zeer moeilijke tijden heeft doorgemaakt, maar voor God is niets onmogelijk.” De Kerk in Mali heeft Missen georganiseerd in diverse parochies en bisdommen om God te danken en te bidden voor het volk van Mali en voor vrede in het land.
Vieringen in Colombia
In een ander bericht aan Kerk in Nood, dit keer vanuit Colombia, reageert zuster Gloria's broer Édgar op het nieuws van de vrijlating. “Ik werd gecontacteerd door de politie, ze hebben foto's van haar ontvangen. Ze is al in het gezelschap van de bisschop in Mali, en ze is vrij. Dank aan alle journalisten en aan alle mensen over de hele wereld voor jullie gebeden voor de vrijlating van mijn zus. We vieren feest in heel Colombia.” Zijn enthousiasme wordt gedeeld door bisschop Mario Álvarez Gomez, hoofd van de commissie voor Missies van de Colombiaanse Bisschoppen. “Wij danken God voor dit moment en feliciteren de congregatie en de universele Kerk. Wij danken in het bijzonder de Heilige Stoel, de Apostolische Nuntiatuur in Colombia en de Bisschoppenconferentie. Eer aan God voor zo'n gelukkig moment voor de universele Kerk en voor de Kerk in Colombia", zei hij, in een videoverklaring die naar Kerk in Nood werd gestuurd.
Gebeden voor vrede
Thomas Heine-Gelder, uitvoerend voorzitter van Kerk in Nood, sprak ook zijn dank uit aan allen die in de afgelopen jaren zijn blijven bidden voor deze intentie. “Bij ACN hebben we altijd bijzonder hard gebeden voor wie ten onrechte worden vastgehouden. Zuster Gloria was al deze jaren in de gedachten en harten van onze weldoeners, vooral tijdens vastentijd en rond RedWednesday. Haar vrijlating, na vier jaar geduldig en trouw volhouden, moedigt ons aan te blijven bidden voor allen die nog steeds op vrijheid hopen.”
“De bevrijding van zuster Gloria komt op een moment dat wij bidden voor vrede in de wereld. We zijn blij en we bidden ook voor degenen die haar gevangen hielden, voor hun bekering, en we vertellen hen dat we vrede willen, niets meer dan vrede, en dat Christenen geïnteresseerd zijn in het werken aan vrede en ontwikkeling", aldus bisschop Dembele tegenover Kerk in Nood. "Er zijn veel moeilijkheden in de wereld op dit moment, vooral in de Sahel-regio en we weten dat het regenseizoen dit jaar niet goed was voor iedereen. We moeten elkaar steunen en helpen."
Zuster Gloria Cecilia werd op 7 februari 2017 ontvoerd, toen ze een bijeenkomst had met drie andere zusters van haar religieuze orde, de Zusters Franciscanessen van Maria Onbevlekt. Een groep islamistische terroristen omsingelde de groep en wilde de jongste van de zusters gijzelen. De Colombiaanse, die de oudste was, bood echter aan met hen mee te gaan. Enige tijd werd aangenomen dat ze dood was, maar een video die in 2019 werd vrijgegeven bevestigde dat zuster Gloria nog in leven was.
Decennia van instabiliteit
Het rapport over Godsdienstvrijheid wereldwijd 2021 van Kerk in Nood stelt dat "de ontvoering van de zuster, samen met verschillende aanvallen op militaire posten, de steeds brutalere aard laten zien van de internationale islamistische terreurgroepen in de Sahel." Mali is een overwegend islamitisch land, waar Christenen minder dan 3% van de bevolking uitmaken. Mali wordt al jaren geteisterd door conflicten. Terreurdaden worden verergerd door etnische spanningen die in het hele land bestaan.
© Foto: Precidence Mali