Bisschoppen vrezen ergste door tropische storm Mozambique

donderdag, 03 februari 2022
Nieuws
Mozambikaanse bisschoppen hebben hun bezorgdheid geuit over de gevolgen van een tropische storm die maandag over het land raasde. De storm maakt het leven van de bevolking nog moeilijker, vooral voor de honderdduizenden ontheemden voor het geweld van jihadisten. Kerk in Nood sprak diverse bisschoppen in de regio over de situatie in hun bisdommen.
The situation after the Tropical Storm in Mozambique January 2022

De tropische storm, Ana genaamd, trof Mozambique in de vroege uren van maandag 24 januari en heeft al voor veel problemen gezorgd en tenminste 14 doden. Het noorden van het land, met inbegrip van het onrustige Cabo Delgado, waar een jihadistische opstand in de afgelopen vier jaar duizenden mensen het leven heeft gekost en honderdduizenden heeft gedwongen hun huizen te ontvluchten, is het zwaarst door de storm getroffen. In de provincies Cabo Delgado, Niassa, Nampula, Zambézia en Sofala leven momenteel meer dan 830.000 vluchtelingen.

Bisschop Alberto Vera van Nacala, aan de kust van Cabo Delgado gaf tegenover Kerk in Nood (ACN) aan te hopen dat de schade meevalt: “Wij bidden allen dat God ons een nieuwe grote ramp mag besparen. Daarbij zijn het altijd de armen die het meest te lijden hebben.”

Ook Nampula is zwaar getroffen. De plaatselijke bisschop, Inácio Saure, spreekt van onophoudelijke regen en een bijzonder verontrustend scenario langs de kust. Honderden huizen zijn verwoest in de regio van Nampula, en ook scholen, gezondheidscentra en elektriciteitsnetten moeten worden hersteld, vertelde de bisschop aan Kerk in Nood.

Bisschop Hilário Massinga van Quelimane zegt dat hoewel de storm zelf het vasteland pas op maandag (24) trof, er twee dagen van hevige regen aan vooraf gingen. “De rivieren zijn overstroomd en hebben alles meegesleurd, inclusief mensen, huizen en andere materialen. De communicatie met de zwaarst getroffen gebieden is moeilijk en veel districten zijn volledig afgesneden. Daardoor is de volledige omvang van de schade nog niet bekend. Wegen zijn overstroomd, in andere gevallen zijn bomen over de wegen of op huizen ingestort, en veel huizen liggen in puin. De seminaristen zouden deze dagen terug moeten keren naar het seminarie, maar ten minste zes van hen zijn geïsoleerd en niet in staat op veilige wijze naar de hoofdstad Maputo te komen.”

De bezorgdheid van de religieuze leiders is begrijpelijk in het licht van de tropische stormen die het land de afgelopen jaren teisterden. In januari 2021 doodde de cycloon Eloise 12 mensen en trof bijna 300.000 mensen. In 2018 en 2019 lieten de cyclonen Idai en Kenneth honderden mensenlevens en een spoor van vernieling achter in hun kielzog.

Dankzij de vrijgevigheid van haar donateurs steunt Kerk in Nood vluchtelingen in Mozambique. Zo ondersteunt de katholieke hulporganisatie initiatieven voor sociale integratie, geestelijke bijstand en psychosociale steun voor oorlogsslachtoffers in de bisdommen Cabo Delgado, Nacala en Nampula. In de bisdommen Quelimane en Lichinga, waar honderden mensen die gevlucht zijn uit de provincie Cabo Delgado een toevluchtsoord hebben gevonden, kunnen diocesaan medewerkers voedsel, hygiëneproducten, zaden en klein gereedschap voor het bewerken van de akkers uitdelen aan ontheemde gezinnen die zijn getroffen door de wrede aanvallen van jihadisten.