De katholieke bisschoppenconferentie van Nigeria gaf op 3 juli een verklaring nadat bij een aanval in de staat Plateau minstens 100 mensen zijn gedood. "Als de president ons land niet veilig kan houden, verliest hij automatisch het vertrouwen van de burgers. Hij zou niet langer door moeten gaan met het presideren over de moordvelden en massagraven die ons land is geworden", aldus de bisschoppen. Eind april deden de bisschoppen een verklaring uitgaan van gelijke strekking. Ook toen was de aanleiding een aanval door Fulani herders. In de plaats Mbalom in de staat Benue vielen op 24 april 15 doden en raakten tientallen gewonden. Ook werden zo’n vijftig huizen in brand gestoken.
Omdat voor de aanvallen steevast geen Fulani worden gearresteerd of berecht, verdenken de bisschoppen president Buhari, een voormalige generaal, van het begunstigen van zijn Moslim geloofsgenoten. "We hebben het al eerder gezegd en herhalen nu dat het niet langer als louter toeval kan worden beschouwd dat de vermoedelijke daders van deze gruwelijke misdaden van dezelfde religie zijn als al diegenen die het veiligheidsapparaat van ons land beheersen, inclusief de president zelf. Woorden zijn niet langer voldoende voor de president en zijn dienstchefs om de rest van de burgers ervan te overtuigen dat deze moorden geen deel uitmaken van een groter religieus project", aldus de bisschoppen.
Volgens bisschop Audu van het bisdom Lafia is de verdenking niet alleen gebaseerd op het feit dat de Nigeriaanse politie werkeloos toekijkt, maar ook op het gegeven dat de Fulani-veeherders in toenemende mate met geavanceerde wapens uitgerust zijn. “Vroeger waren ze slechts bewapend met stokken“, vult bisschop Avenya van het hisdom GBoko aan, “maar tegenwoordig beschikken ze over Kalashnikov machinegeweren. Het gaat hier om dure wapens die zij zich niet kunnen veroorloven. Wie rust hen daarmee uit? Bovendien is er in de regio om de twee kilometer een controlepost. Is het mogelijk dat bewapende mannen met hun kudden onzichtbaar worden?“