“Terwijl het land zich voorbereidt op de algemene verkiezingen van 27 december, heeft de verkiezingscampagne, die officieel is geopend op 12 december, moeite om op te starten. Veel kandidaten kunnen naar hun kiesdistrict. In feite verslechtert de veiligheidssituatie in het land steeds meer”, aldus de bezorgde bisschoppenconferentie in een verklaring. De bisschoppen bevestigen dat meer en meer mensen vanuit het binnenland naar Bangui trekken, daartoe aangespoord door berichten op Facebook die volgens onderzoek in handen blijken van buitenlandse – vooral Russische en Franse – machten. “Vluchtelingen vallen ten prooi aan de psychose van een mogelijke gewapende aanval. Waar leidt al deze ophef toe: het creëren van onrust in het land om het huidige verkiezingsproces te stoppen?”
Op de avond van 18 december begonnen drie van de machtigste gewapende groepen, die meer dan tweederde van het land bezetten, na de aankondiging van een fusie op te rukken naar hoofdstad Bangui. De in het land aanwezige vredeshandhavers van de Verenigde Naties meldden toen dat hun opmars op verschillende plaatsen werd geblokkeerd. “De beweging van gewapende mannen langs de Bossembélé-Bossemptélé-corridor brengt het risico van economische verstikking met zich mee voor de hoofdstad Bangui en dus voor het hele land. De aanwezigheid van deze mannen en hun aanvallen zorgen voor grote angst bij de bevolking van Bossangoa, Yaloké, Kaga-Bandoro, Bossembele, Bossemptélé, Boganagone, Mbaïki.”
De bisschoppen roepen de VN-troepen in Centraal-Afrika (MONUSCO) op om de burgers te beschermen en de lokale autoriteiten te helpen bij het organiseren van de verkiezingen. Ze dringen er bij jongeren op aan om zich niet bij gewapende groepen aan te sluiten “om kanonnenvoer te worden”, maar om “actoren van vrede en ontwikkeling” te worden.
De Katholieke Kerk in de Centraal-Afrikaanse Republiek is in veel delen van het land de enige actieve en functionerende instantie. De overheid en in het bijzonder het leger zijn afwezig en machteloos om zowel het geweld als de armoede aan te pakken.
Bron: Fides