Geef aan mensen in Oekraïne via de actiepagina van Kerk in Nood
“Deze oorlog is geen conflict tussen onze twee volkeren. De mensen die in Rusland wonen hebben echter geen toegang tot volledige informatie en steunen daarom de Russische regering steunen. “Ik hoop dat hun ogen geopend zullen worden, zodat er vrede kan komen,” zegt Schyrokoradiuk. “Blijf de weg van de vrijheid bewandelen, ook al is het voor ons allemaal een kruisweg.” In een breder perspectief voor Oekraïne benadrukt de bisschop dat zijn land geen alternatief heeft voor onafhankelijkheid, vrijheid en oriëntatie op Europa. “Dat is de weg die wij gekozen hebben. Wij willen deze weg blijven gaan, ook al is het voor ons allen een kruisweg.”
Odessa in epicentrum oorlog
De bisschop zegt dat zijn stad Odessa zich momenteel in het “epicentrum van de oorlog” bevindt. Elke dag zijn er luchtalarmsirenes en aanvallen. “Zoveel ruïnes, zoveel tranen, zoveel bloed in ons land.” In de eerste maand van de oorlog zijn honderden kinderen gedood of ernstig gewond geraakt. “Kinderen hebben handen of voeten verloren in het bombardement; het is verschrikkelijk!” De haven van Odessa is momenteel geblokkeerd; het Oekraïense leger is er echter in geslaagd de opmars van de Russische marine af te slaan.
Ook kerkgebouwen vernield
In de twee andere havens, Kherson en Mykolaiv in het noordoosten, is de situatie gespannen. Kherson is grotendeels bezet, en hoewel het Russische leger zich uit Mykolaiv heeft teruggetrokken, vinden er dagelijks luchtaanvallen plaats, aldus bisschop Schyrokoradiuk. In de nacht van 28 op 29 maart werd bij een aanval ook een gebouw van de katholieke parochie verwoest, meldt de bisschop: “Toch willen veel mensen in Mykolaiv blijven, en dat is mijn grote zorg.” Ook alle priesters in de conflictgebieden zijn gebleven. “De priesters rijden van dorp naar dorp om de mensen hulpgoederen te brengen. Ze zijn zeer toegewijd aan hun werk, ook al is het erg gevaarlijk.”
Humanitaire hulp grotendeels veiliggesteld
Omdat de doorgang over zee is afgesneden, heeft het bisdom Odessa-Simferopol een eigen groep chauffeurs met vrachtwagens georganiseerd. Zij halen voedsel en medicijnen op uit Lviv in het westen, vaak met gevaar voor eigen leven. Lviv is het centrale distributiepunt voor goederen die aankomen uit Polen en landen in het westen. Daarmee is de humanitaire hulp in de regio Odessa nu voor een groot deel veilig gesteld, aldus de bisschop: “Wij helpen zonder onderscheid naar godsdienst of nationaliteit – in Odessa wonen mensen uit 120 landen.” De samenwerking met andere christelijke denominaties bij de hulpverlening aan de noodlijdende bevolking verloopt zeer goed, ook met de Oekraïense orthodoxe kerken en protestanten.
De bisschop noemt Kerk in Nood (ACN) een belangrijke steun. “De stichting was niet alleen de eerste die hulp aanbood, maar heeft ook toegezegd meer voertuigen te financieren, zodat de voorziening voor mensen in afgelegen dorpen kan worden gewaarborgd. Wij zijn zeer ontroerd door de solidariteit”, aldus bisschop Schyrokoradiuk. Al met al houden de mensen in het oorlogsgebied elkaar stevig vast; er heerst zelfs optimisme, bevestigt de bisschop. “De mensen hebben hun gevoel voor humor nog niet verloren en proberen de positieve kant van het leven te zien. Zo is Odessa!”
Geef aan mensen in Oekraïne via de actiepagina van Kerk in Nood
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Kerk in Nood internationaal een pakket van een 1,3 miljoen euro aan noodhulp goedgekeurd. Het pakket wordt gebruikt om priesters en religieuzen te helpen die werken in parochies, weeshuizen en bejaardentehuizen, en allen die in het hele land vluchtelingen helpen. Helpt u mee? Geef uw donatie via onze actiesite voor Oekraïne en help mensen in Oekraïne nu zij de steun van de Kerk het meest nodig hebben!