Bisschop John Hsane Hgyi werd in 1953 in Myanmar geboren en stond bijna 18 jaar aan het hoofd van het katholieke bisdom Pathein in de deltaregio van het land. De regio wordt merendeels door de etnische groep Kayin (blanke Karens) bewoond en telt een bevolking van ongeveer 5,6 miljoen.
Derde covid19-golf in Myanmar
Myanmar lijdt zwaar onder een derde golf van Covid als gevolg van de Delta-virusvariant die het hele land bedreigt. Nog maar enkele dagen geleden verklaarde kardinaal Charles Maung Bo, voorzitter van de Katholieke Bisschoppenconferentie van Myanmar: “Covid19 voert een oorlog tegen ons volk met een wreedheid die ons volk niet kent. Duizenden zijn besmet, honderden liggen haastig begraven op overvolle begraafplaatsen. Dag en nacht wachten onze mensen op zuurstof in overvolle straten.”
Volgens berichten in de lokale media functioneren de ziekenhuizen niet naar behoren. Nieuwsberichten en foto's tonen mensen die in hun huizen en in de ambulance sterven zonder de juiste behandeling. De pandemie is uit de hand gelopen en zaait angst en ongerustheid onder de bevolking.
Oproep tot verzoening en vrede
Verwijzend naar de moeilijke situatie waarin het land verkeert sinds de militaire staatsgreep in februari, roept kardinaal Bo op tot verzoening en vrede, ook om de gezondheidscrisis op te lossen.
“Myanmar heeft de laatste tijd te veel tranen gezien. Stop alstublieft alle conflicten. De enige oorlog die we moeten voeren is tegen het dodelijke onzichtbare virus, dat onoverwinnelijk is gebleken, zelfs voor de supermachten van de wereld. Kunnen we ons nu oorlog, conflicten en ontheemding veroorloven? Het is tijd om een leger van vrijwilligers op de been te brengen, gewapend met medische kits om onze zwaar lijdende bevolking te bereiken.”
Gebed voor bisschop en land
“Christenen in Myanmar hebben, naast onze praktische hulp, gebed nodig”, zegt Thomas Heine-Geldern, uitvoerend voorzitter van Kerk in Nood (ACN). “Laten we de Heer bidden voor de rust van de ziel van bisschop John Hsane Hgyi, die leefde met en voor zijn volk. Hij spaarde nooit zijn krachten om de pijn van de mensen te verzachten. En laten we bidden voor al onze broeders en zusters, maar in het bijzonder voor de bisschoppen, religieuzen en catechisten, die zich inzetten om geestelijke genezing te brengen in Myanmar”, aldus Heine-Geldern.
Zo’n acht procent van de inwoners van Myanmar is Christen. De overgrote meerderheid van de bevolking behoort tot het boeddhistische geloof. Kerk in Nood zet zich al jaren in om de lokale katholieke Kerk in het land te ondersteunen. Tijdens de tweede golf van COVID eind 2020 verleende de liefdadigheidsinstelling noodhulp aan priesters, religieuzen, catechisten en gezinnen in extreme nood.