Dit weekend kwam er hartverscheurend nieuws uit Oekraïne. Officiële regeringscijfers spreken van duizenden doden, onder wie 380 burgers. Meer dan 380 duizend mensen hebben hun toevlucht gezocht in de buurlanden. De gevechten waren het hevigst in de hoofdstad Kiev en in Kharkiv, de op één na dichtstbevolkte stad van Oekraïne. Uit beide steden ontving Kerk in Nood updates over de situatie van de plaatselijke Kerk.
“Zaterdagochtend werden de seminaristen van Vorzel, aan de rand van Kiev, geëvacueerd en overgebracht naar een ander bisdom. Er is gevochten in dat deel van Kiev, we hebben beelden toegestuurd gekregen die schade laten zien aan de muren van het seminarie, veroorzaakt door artillerie en raketten”, zegt Kaczmarek. “De religieuze gemeenschappen hebben maatregelen moeten nemen om zichzelf te beschermen, ze hebben de nachten in kelders doorgebracht en hun ramen verduisterd om geen tekenen van activiteit te vertonen.”
Helpt u mee? Geef uw donatie via onze actiesite voor Oekraïne
“Dankbaar voor mobilisatie van zoveel mensen”
Volgens Kaczmarek is de situatie in Kharkiv dramatisch, met verlaten straten en mensen die zich schuilhouden in kelders en bunkers. De bisschop van de Latijnse ritus van Kharkiv-Zaporiyia heeft de afgelopen dagen in een bunker doorgebracht met meerdere gezinnen, samen met zijn orthodoxe tegenhanger. Te midden van de aanhoudende bombardementen stuurde bisschop Pavlo Honcharuk een bericht aan Kerk in Nood: “Wij zijn echt verrast en zeer dankbaar voor de mobilisatie van zoveel mensen, niet alleen in heel Oekraïne, maar ook daarbuiten… Ik wil in het bijzonder de weldoeners bedanken die via Kerk in Nood hun roeping vervullen om barmhartigheid en liefde te tonen. Ik dank u allen hartelijk, het hele Kerk in Nood team, alle medewerkers, vrijwilligers en weldoeners”.
Helpt u mee? Geef uw donatie via onze actiesite voor Oekraïne
“We worden voortdurend gebombardeerd”
Bisschop Honcharuk laat zich niet uit het veld slaan door de verschrikkelijke situatie waarin hij verkeert. “Ik zou willen dat deze oorlog zo snel mogelijk eindigt. Maar terwijl het kwaad zich zo sterk heeft getoond, heeft dit ook veel goeds blootgelegd. In zekere zin perst het kwaad dat we meemaken ook het goede sap uit de druif, en dat goede sap is ons mededogen, onze onderlinge steun en onze liefde. Het laat onze ware gezichten zien. God zegene u allen! Dank u wel!” Zijn laatste bericht was: “Mijn boodschap is kort. We worden voortdurend gebombardeerd. Ook ben ik een beetje nerveus, maar we proberen normaal te doen. God zegene u!”
“Eerste hulp via buurlanden aangekomen”
Op andere plaatsen wordt de situatie met het uur erger, zoals in Odessa, de belangrijkste handelshaven van het land, strategisch gelegen aan de Zwarte Zee. De bombardementen vanuit de lucht en vanuit zee zijn in het weekeinde voortgezet. Er wordt gevreesd voor een verergering van de gevechten. Tijdens de eerste twee dagen van het conflict stonden er overal in de stad lange rijen en was er een nijpend gebrek aan basisgoederen zoals brood en brandstof. De bisschop van Odessa in Latijnse ritus, Stanislav Shyrokoradiuk, bevestigt dat de eerste hulp via buurlanden begint aan te komen. “Maar we leven in het hier en nu, en de situatie is kritiek. We zullen hier blijven, en we vragen om uw gebed!”
Helpt u mee? Geef uw donatie via onze actiesite voor Oekraïne
“Schuilkelders bevoorraad”
In andere delen van het land, zoals in Lviv, aan de grens met Polen, waar tot nu toe niet is gevochten, blijft de plaatselijke Kerk zich inzetten om de bevolking, inclusief duizenden vluchtelingen, te ondersteunen en te helpen. Zuster Natalia, zuster van de Grieks-katholieke orde van de Heilige Familie, in Lviv stuurde een kort bericht. “Eindelijk, na enkele zeer moeilijke dagen, heb ik de tijd gevonden om een paar woorden te schrijven. Dankzij de hulp van de wereld houdt Oekraïne stand. , en wij geloven dat we het zullen overleven. Hier hebben we de ontheemden geholpen, voorraden aan schuilbunkers geleverd en mensen opgevangen, vooral vrouwen en kinderen. De meesten gaan dan naar het buitenland, maar hier hebben ze de kans om bij ons te rusten. En we bidden samen. Dank u voor alles.”
“Sommigen bellen om te biechten”
In een gesprek met Kerk in Nood beschrijft pater Justyn, een Paulinische priester die moest vluchten naar de stad Kamianets-Podilskyi, in het westen van Oekraïne, zijn situatie. “Het kostte me acht uur om 150 kilometer af te leggen. De wegen waren vol mensen die naar het Westen vluchtten… Er waren verkeersopstoppingen, rijen in de winkels, apotheken en bij benzinestations langs de weg. De mensen zijn bang omdat ze niet weten wat er gaat gebeuren. Veel vrienden hebben me gebeld en vragen waarom Oekraïne zo’n kwaad moet verdragen. Sommigen willen biechten, maar ik kan niet over de telefoon biecht horen. Het enige wat ik kan zeggen is ‘verzoen u met God, toon berouw, vraag oprecht om vergeving en Hij zal u verhoren’. We moeten bidden.”
Helpt u mee? Geef uw donatie via onze actiesite voor Oekraïne
Volwassenendoop voor oproep leger
Een van de meest indrukwekkende getuigenissen die ACN heeft ontvangen, was een foto van een doop in de kathedraal van Kharkiv. De foto toont een jongeman die zich al enige tijd aan het voorbereiden was en vroeg om ontvangen te worden en zijn Eerste heilige Communie te doen nadat hij was opgeroepen voor de oorlog.
“Mijn man en twee zonen zijn opgeroepen”
De mobilisatie van mannen tussen 18 en 60 jaar is een van de meest traumatische gevolgen van dit conflict voor vele gezinnen uit het hele land. De projectdirecteur van een van de katholieke eparchieën van de Grieks-Katholieke Kerk, die regelmatig contact heeft met Kerk in Nood over projectaanvragen, schreef in een recente e-mail een zin die voor zich spreekt. “Mijn man en twee zonen, die allebei familiemannen zijn, zijn opgeroepen. Dit is hoe het leven er voor ons op dit moment uitziet. Bedankt voor jullie gebeden en steun.”
Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Kerk in Nood internationaal een pakket van een miljoen euro noodhulp goedgekeurd. Thomas Heine-Geldern, uitvoerend voorzitter van de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) Internationaal, heeft toegezegd dat dit geld zal worden gebruikt om priesters en religieuzen te helpen die werken in parochies, weeshuizen en bejaardentehuizen, en allen die in het hele land vluchtelingen helpen.
Helpt u mee? Geef uw donatie via onze actiesite voor Oekraïne en help mensen in Oekraïne nu zij de steun van de Kerk het meest nodig hebben!
Foto: Bisschop Pavlo Honcharuk van Kharkiv-Zaporiyia (rechts) en bisschop Mytrofan van Kharkiv-Bohodukhovsk (Orthodoxe Kerk van Oekraïne) bezoeken een gewonde man (© ACN)