fbpx

Bisschop-elect van Rumbek aangevallen

dinsdag, 27 april 2021
Nieuws
De onlangs gekozen bisschop van het bisdom Rumbek in Zuid-Soedan, de Italiaanse priester Christian Carlassare, is in de nacht van 25 op 26 april meerdere malen neergeschoten door onbekende daders, aldus verschillende bronnen van de stichting Kerk in Nood.
ACN-20210426-112389 Bisschop Rumbek

Het incident vond laat in de nacht plaats. Alles wijst erop dat het een gerichte en geplande aanval was tegen de Comboni-missionaris, die op 23 mei als bisschop van Rumbek zou worden geïnaugureerd. De toekomstige bisschop werd diverse malen in de benen geschoten en verloor veel bloed, maar zijn leven is niet in gevaar. Het bisdom Rumbek, in het centrum van Zuid-Soedan, zat al bijna tien jaar zonder bisschop. De laatste bisschop, Caesar Mazzolari, ook een Italiaanse Comboni, overleed op juli 2011. De overste van de Comboni-missionarissen in Italië vertelde dat Carlassare zelf belde om hen te laten weten dat hij stabiel was. Hij vroeg hen te bidden: “Bid niet zozeer voor mij, maar voor de mensen van Rumbek die meer lijden dan ik.”

Kinga Schierstaedt, projectmanager Zuid-Soedan van Kerk in Nood, legt uit dat jaren van gewapend conflict de Zuid-Soedanezen steeds kwetsbaarder hebben gemaakt. “In de projectvoorstellen die we ontvangen om de lokale Kerk te helpen, vertellen ze dat ze te lijden hebben onder onzekerheid qua voedsel en epidemieën, niet alleen corona maar ook cholera. Zuid-Soedan staat voor onoverkomelijke uitdagingen die worden toegeschreven aan burgerconflicten, terugkerende natuurrampen zoals overstromingen, en economische ineenstorting. Momenteel is het regenseizoen, en de overstromingen en sprinkhanen hebben de levensomstandigheden van miljoenen Zuid-Soedanezen nog verder verslechterd.” In Zuid-Soedan leven diverse stammen naast elkaar, die historisch gezien altijd hebben gevochten om vee, een symbool van rijkdom. De verschrikkelijke oorlogen en conflicten die het land heeft doorgemaakt, hebben de bevolking getraumatiseerd.

De motieven voor de aanslag worden nog onderzocht. Hoewel de gelovigen van het bisdom de komst van de nieuwe bisschop met vreugde vierden, wordt etnische vijandigheid beschouwd als een van de mogelijke motieven achter de aanval. Bisschop Carlassare was al enkele jaren als missionaris werkzaam in de naburige regio Malakal. De meerderheid van de bevolking van Rumbek behoort tot de etnische groep Dinka, een van de grootste etnische groepen in het land. Conflicten met andere rivaliserende herdersgroepen gingen in het verleden vooral over weidegrond en water voor het vee. Deze conflicten hebben zich over het algemeen in een lokale context afgespeeld.

Schierstaedt: “Ondanks de uitdagingen, is de Kerk pro-actief geweest in het bouwen van bruggen tussen etnische groepen, het bevorderen van sociaal-economische ontwikkeling en het verlenen van humanitaire hulp aan de noodlijdende bevolking.” Bisschop elect Carlassare heeft hierin een belangrijke rol te vervullen. Schierstaedt vraagt dan ook om gebed voor een spoedig herstel van de priester en besluit: “Deze aanslag vervult ons met pijn, maar we moeten vooruit blijven gaan. Pas vierden we het feest van de Goede Herder die alles geeft om het verloren schaap te gaan zoeken. De benoeming van bisschop Carlassare had veel hoop gebracht in het bisdom. De priesters, religieuzen en leken van Rumbek hebben veel dromen en plannen. We moeten hen meer dan ooit steunen, zodat ze zich niet alleen voelen.”