Bisschop Donetsk: “Ontvoerde priesters nog steeds vermist”

woensdag, 12 juli 2023
Nieuws
Hulpbisschop Maksym Ryabukha (SDB) uit Donetsk probeert zoveel mogelijk mensen in zijn door oorlog verscheurde bisdom te bezoeken. In gesprek met Kerk in Nood (ACN) vraagt hij om gebeden, vooral voor degenen die hij niet persoonlijk kan ontmoeten vanwege de bezetting of door ontvoering.
Retreat for the priestly families of the Donetsk Exarchate in 2021

Voor de hulpbisschop en andere medewerkers van het Archepiscopaal Exarchaat van Donetsk, het meest oostelijke Grieks-katholieke bisdom van Oekraïne, is een groot deel van het grondgebied momenteel onbereikbaar. De regio Luhansk is bijna volledig bezet, de regio’s Donetsk en Zaporizhzhia gedeeltelijk en de regio Dnipro wordt dagelijks gebombardeerd. De zetel van het bisdom is dan ook tijdelijk verplaatst van Donetsk naar Zaporizhzhia.

Tot november 2022 waren er nog diverse katholieke parochies en Redemptoristen actief in de bezette gebieden. Medio november werden twee Redemptoristen, paters Ivan Levitskyi en Bohdan Heleta (C.SS.R.), van wie er één lijdt aan een ernstige vorm van diabetes, gearresteerd door Russische troepen. Zij worden ze nog steeds vastgehouden op een onbekende locatie. “Ondanks gebeden, protesten en pogingen van de katholieke Kerk om contact te leggen met de verantwoordelijken en de situatie van de priesters te achterhalen, is er tot op de dag van vandaag nog steeds geen nieuws over de priesters”, aldus hulpbisschop Ryabukha. Hij vraagt alle weldoeners en vrienden van Kerk in Nood (ACN) daarom om te bidden voor hun spoedige vrijlating.

Sinds het begin van zijn bisschopsambt, in december 2022, heeft hij dankzij een door de weldoeners van Kerk in Nood (ACN) gefinancierde auto, inmiddels 50.000 kilometer afgelegd om de mensen die aan hem zijn toevertrouwd te bezoeken en om hen deelgenoot te maken van hun lot. Het bedroeft hem echter dat hij niet in de bezette gebieden kan komen. “Ik wil de geestelijke vader zijn, niet alleen van het vrij toegankelijke deel van het Exarchaat, maar van de hele regio. Ik probeer de mensen persoonlijk te ontmoeten en hen materiële hulp en geestelijke kracht te geven.”

Alle geestelijken werden bij het uitbreken van de oorlog uit de bezette gebieden gezet. “Vandaag de dag is daar geen enkele priester van het exarchaat”, aldus de bisschop. Dankzij Misintenties voor de priesters van het Exarchaat van Donetsk die weldoeners via Kerk in Nood (ACN) aanvragen, kunnen katholieken in de bezette gebieden blijven bidden en deelnemen aan de Mis via sociale media.

De hulpbisschop ziet dat de Kerk in Oekraïne momenteel een ontmoetingsplaats is voor mensen van meer dan één natie. “Dit benadrukt de essentie van samenzijn, samenleven en de ander zichzelf laten zijn, met zijn eigen cultuur, geschiedenis en overtuigingen.” Hij herinnert zich het bezoek aan twee bejaarden in één huis die niet tot dezelfde familie behoorden. Toen een van hen haar huis verloor door een bombardement, opende een oude man uit de buurt zijn deur en deelde zijn huis met haar. “In tijden van oorlog denkt men niet na in welke gedaante God wordt verondersteld te zijn; het is een tijd om samen te bidden en in gemeenschap samen te zijn”, aldus de bisschop.

De bisschop van de congregatie van de Salesianen van Don Bosco heeft, voordat hij bisschop van het Exarchaat Donetsk werd, zijn hele ambt gewijd aan de opvoeding van jonge mensen. “Jonge mensen stoppen niet met dromen en geven niet toe aan vermoeidheid. Zij vormen een inspiratie voor ons,” vertelt de bisschop, als hij tot slot hij zijn dankbaarheid en vertrouwen uitspreekt.

Sinds het begin van de oorlog heeft ACN de kerken van beide katholieke riten in Oekraïne gesteund met 353 projecten voor een totaalbedrag van meer dan 10 miljoen euro. De katholieke Kerk levert op haar beurt belangrijke diensten aan de samenleving en geeft veel mensen nieuwe hoop.