Twee weken na een nieuwe moordpartij op christenen spreekt bisschop Laurent Birfuoré Dabiré van het bisdom Dori, in het noordoosten van Burkina Faso, met Kerk in Nood over de plaag van geweld tegen christenen in het land. "Het gebeurde in het naburige bisdom Ouahigouya”, vertelt de bisschop over de aanval op 27 juni, die onlangs pas bekend werd. "Inwoners van het dorp Bani waren bijeengekomen om met elkaar te spreken toen de islamisten arriveerden en iedereen dwongen om met het gezicht naar beneden op de grond te liggen, waarna ze hun spullen doorzochten. Vier mensen droegen crucifixen. Ze hebben hen gedood omdat ze christen waren. Daarna waarschuwden ze alle andere dorpen dat als zij zich niet tot de islam bekeerden, ook zij gedood worden.”
Het is de vijfde aanval op christenen sinds het begin van het jaar in het noordoosten van het land, waarbij in totaal 20 christenen werden gedood. Bisschop Dabiré: "Aanvankelijk waren ze alleen actief in het grensgebied tussen Mali en Niger. Maar langzaam zijn ze naar het binnenland getrokken en hebben ze het leger, de burgerlijke structuren en de mensen aangevallen. Tegenwoordig lijkt hun hoofddoel de christenen te zijn en ik geloof dat ze proberen een interreligieus conflict op gang te brengen.“
Hoewel aanvankelijk werd gedacht dat de extremist allemaal buitenlanders waren, is nu gebleken dat er ook enkele Burkinabé onder hen zijn. "Enkele jongeren hebben zich bij de jihadisten aangesloten omdat ze geen geld, geen werk en geen vooruitzichten hebben. Er zijn echter ook geradicaliseerde elementen wiens betrokkenheid uitdrukking is van hun islamitische geloof." Ondertussen groeit de angst binnen de christelijke gemeenschap. "Sinds 2015 worden we onderworpen aan deze golf van geweld", aldus bisschop Dabiré. In zijn bisdom werd op 17 maart van dit jaar pater Joël Yougbaré ontvoerd. "Tot op de dag van vandaag hebben we geen nieuws over hem. De onzekerheid groeit voortdurend en heeft ons zelfs gedwongen onze pastorale activiteiten te verminderen. Er zijn een aantal gebieden waar we nu onmogelijk kunnen gaan en ik heb noodgedwongen twee parochies gesloten om mijn priesters, religieuzen en gelovigen te beschermen.”
Wat pijn doet, temidden van zoveel lijden, is ook het ontbreken van enige actie om de christelijke gemeenschappen te verdedigen, en vooral de hulp die vanuit het buitenland naar de jihadisten gaat. "De wapens die ze gebruiken, zijn niet hier in Afrika gemaakt. Ze hebben geweren, machinegeweren en zoveel munitie, meer dan het leger van Burkina Faso tot haar beschikking heeft. Wanneer ze naar de dorpen komen, schieten ze urenlang. Wie voorziet hen van deze middelen? Als ze deze steun niet van buitenaf zouden krijgen, zouden ze moeten stoppen. Dat is waarom ik een beroep doe op de internationale autoriteiten. Wie de macht heeft om dit te doen, laat hen een einde maken aan al dit geweld!"