De huidige situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek, na vijf jaar oorlog en geweld, is zeer verontrustend. Sinds de komst van de fundamentalistisch-islamitische Séléka-groep in 2013 zit het land "zonder een leger, zonder politie, zonder een rechtssysteem", legde hij uit. De totale onmacht van de staat blijkt volgens hem duidelijk uit het absolute uitblijven van een reactie van de staat op de voortdurende dreiging van een aanval op de stad Bangassou, in het zuidoosten van het land, de stad waar hij zelf al 17 jaar bisschop is.
Bisschop Aguirre, die 63 jaar oud is en al 38 jaar als missionaris in de Centraal-Afrikaanse Republiek werkt, was woensdag 7 maart nog uitgenodigd door Kerk in Nood om te spreken bij een evenement gewijd aan religieuze minderheden en gewapende conflicten in het Midden-Oosten en Afrika. In zijn voordracht pleitte de Spaanse bisschop voor een verbod op de verkoop van wapens in het land en betere controle en veiligheid aan de grenzen, “aangezien deze op dit moment vrijelijk worden overgestoken door allerlei soorten criminelen die het land plunderen, vernietigen en verwoesten." Volgens de bisschop is het land in feite in handen van huursoldaten.
Laatste plaats op ranglijst onwikkeling
De Centraal Afrikaanse Republiek heeft momenteel de niet benijdenswaardige allerlaatste positie op de Human Development Index van de VN. De lijst van zorgen is lang, legt de bisschop uit: "De mensen zijn moe, in de steek gelaten, aan zichzelf overgelaten. Hele wijken zijn met de grond gelijk gemaakt omdat de islamitische huurlingen vuur als oorlogswapen hebben gebruikt. Bijna een miljoen vluchtelingen zoeken momenteel onderdak in buurland Congo. Meer dan de helft van de bevolking heeft voedselhulp nodig. Kindersterfte is aanzienlijk toegenomen als gevolg van oorlog en geweld. Het onderwijssysteem functioneert al jaren niet meer, het gezondheidssysteem bestaat niet. Ons medisch centrum in het noorden van het bisdom is vernietigd, samen met onze missie. Er is niet meer van over dan de fundering." In het licht van deze overweldigende problemen deed bisschop Aguirre een beroep op Kerk in Nood: "We hebben uw gebeden nodig, dat de Heer ons helpt om de weg te vinden die we moeten nemen om uit de crisis te komen waarin we ons bevinden."
De vergeten oorlog in het hart van Afrika
De bisschop, een Comboni-missionaris, roept alle betrokkenen in de media op om over deze 'vergeten oorlog in het hart van Afrika' te berichten: "Maak deze vergeten oorlog alstublieft ook uw eigen zorg." Tegelijkertijd dringt de bisschop erop aan de oorlog niet als een religieuze strijd te beschouwen. “Zij die het hebben meegemaakt vanaf het begin, weten dat de oorlog het resultaat is van een zuiver economisch probleem, hoewel ongetwijfeld met religieuze gevolgen." Volgens de bisschop zijn de winning van diamanten, goud, uranium en aardolie, de handel in hardhout en de complexe kwestie rondom rondtrekkende herders en landbouwers de echte redenen achter de geschillen. Hij vermoedt dat 'belangengroepen die daadwerkelijk profiteren van de crisis’ achter de grove manipulatie van informatie zitten.
Kritieke situatie interreligieuze dialoog
Voor bisschop Aguirre is het moeilijkste en meest trieste deel van het beeld op dit moment de situatie met betrekking tot de interreligieuze dialoog. "Ondanks enorme inspanningen van de christelijke en islamitische leiders in het land is de situatie momenteel kritiek. Niet alleen zijn sommige van de leiders zelf aangevallen of bedreigd, ook groeit volgens hem “de haat tussen moslims en niet-moslimgroepen, evenals de religieuze intolerantie van beide kanten.”
Lastige situatie priesters
De situatie van zijn eigen priesters, die nu al maandenlang honderden moslims op het terrein van de kathedraal huisvesten, is volgend Aguirre lastig. “Zij riskeren hun eigen leven in een poging om te bemiddelen met de waanzinnige en gewelddadige 'anti-balaka' groepen”, legt de bisschop uit. "We reiken de hand van vriendschap naar wie ons hebben aangevallen, omdat dat is wat de Kerk doet." Helaas hebben zij “te midden van zoveel geweld mensen van alle religies gedwongen samen moeten begraven. “Daar, in een gemeenschappelijk graf, zijn ze eindelijk weer verenigd. In vrede." Bisschop Aguirre is er dan ook van overtuigd dat de enige oplossing voor het conflict ligt in het doorgaan met werken aan verzoening, rechtvaardigheid, vrede en vergeving, “om zo de harten van mensen te ontwapenen."
Kerk in Nood helpt de bevolking al sinds het begin van de crisis in de Centraal Afrikaanse Republiek. In 2017 ondersteunde de organisatie zo'n 30 afzonderlijke pastorale hulpprojecten in het land, goed voor een totaal van meer dan 620.000 euro. Helpt u mee zodat de Kerk er kan blijven werken aan verzoening en vrede? Doneer dan via onze website of maak uw gift over onder vermelding van ‘Centraal Afrikaanse Republiek.’