"Priester of religieus zijn maakt iemand niet immuun voor geweld", zegt Thomas Heine-Geldern, uitvoerend president van Kerk in Nood. "Integendeel, het kan hen tot een groter doelwit maken. Soms is het motief financieel, of het nu gaat om roof of losgeld. Soms willen de aanvallers de profetische stem van de Kerk, die onrecht en geweld aan de kaak stelt, het zwijgen opleggen. Maar er is ook steeds meer agressie gebaseerd op vervolging en het gebrek aan godsdienstvrijheid."
Er is geen tijd of plaats die veilig is. Priesters en religieuzen zijn overdag en 's nachts aangevallen, in hun huizen en kerken, op straat of bij het verlaten van een bank, lopend of reizend met een voertuig. Ze zijn neergeschoten, neergestoken, met machetes geslagen en doodgeslagen.
Kerk in Nood is vooral verontrust over de situatie in Nigeria, waar twee van deze moorden en zeven van de ontvoeringen hebben plaatsgevonden. De omstandigheden van de aanvallen lopen sterk uiteen, maar één voorbeeld is dat van pater Izu Marcel Onyeocha, die in de nacht van 10 april werd ontvoerd. Hij was op weg naar Owerri in Zuid-Nigeria toen zijn voertuig autopech kreeg. Toen hij uitstapte om het te controleren, kwam een groep vermoedelijk Fulani-herders uit de bush en viel hem aan met machetes. Hij werd ontvoerd maar twee dagen later vrijgelaten.
Mexico heeft ook te kampen met veel geweld, en ten minste drie priesters en een catechist zijn bij afzonderlijke incidenten gedood. In juni werd een Franciscaan, pater Juan Antonio Orozco Alvarado, gedood toen hij op weg was om de Mis op te dragen in het dorp Tepehuana de Pajaritos, dat verwikkeld was in een gewapende strijd tussen rivaliserende bendes.
Dergelijke ontvoeringen en moorden komen voor in een groeiende lijst van landen, waaronder Venezuela, Peru, Haïti, de Filippijnen, Angola, Burkina Faso, Zuid-Soedan, Oeganda, Kameroen en Mali. Zelfs in Frankrijk, dat ooit als een veilig land werd beschouwd, werd pater Olivier Maire op 9 augustus vermoord door een man die hij eerder onderdak had aangeboden in het huis van de missionarissen in Saint-Laurent-sur-Sèvre, terwijl de verdachte in afwachting was van zijn proces na een beschuldiging van brandstichting in de kathedraal van Nantes.
"Wanneer de veiligheid broos is en iedereen is vertrokken, blijven de priesters, religieuzen en katholieke lekenmissionarissen over. Hun toewijding om anderen te dienen, plaatst hen in de vuurlinie. Zij hebben onze gebeden en steun meer dan ooit nodig", besluit Thomas Heine-Geldern.
Van 17 tot 24 november organiseert Kerk in Nood de #RedWeek. Gedurende deze dagen zullen honderden kathedralen, kerken, monumenten en openbare gebouwen over de hele wereld in rood licht staan als onderdeel van een internationale campagne om mensen bewust te maken van de vervolging van christenen en de noodzaak van godsdienstvrijheid. Op 24 november, RedWednesday, doen in Nederland eveneens ruim honderd kerken mee. Kijk voor meer informatie op redwednesday.nl