Bezoek paus zegen voor volk Oost-Timor

maandag, 01 juli 2024
Nieuws
De toewijding aan de katholieke Kerk is een van de kenmerkende aspecten van de Oost-Timorese cultuur. Franciscus is de eerste paus die het gebied bezoekt sinds de onafhankelijkheid. Ook zal de paus Indonesië, Papoea Nieuw Guinea en Singapore aandoen.
Sister Cristina Macrino, a missionary Sister of the Reparation of Our Lady of Fatima

Oost-Timor is een van de jongste landen ter wereld en werd in 2002 onafhankelijk. Het is dus niet vreemd dat het bezoek van Franciscus van 9-11 september dit jaar het eerste pauselijke bezoek aan het land is sinds het onafhankelijk werd. Oost-Timor is ook het Aziatische land met het hoogste percentage katholieken, bijna 99 procent van de bevolking. Samen met de Filippijnen is dit het enige land in Azië met een katholieke meerderheid.

Voorbereidingen in volle gang
Zr. Cristina Macrino werkt als missionaris en verpleegster in de Timorese stad Bobonaro. De zuster van de congregatie Verlossing van Onze Lieve Vrouw van Fátima, vertelt dat de mensen reikhalzend uitkijken naar het pausbezoek. “De voorbereidingen zijn al in volle gang. De mensen staan te popelen om deze gebeurtenis zo intens en vreugdevol mogelijk mee te maken en verwachten dat het een bron van veel zegeningen en ook van hoop voor de natie zal zijn”, aldus de Portugese.

Indonesië en Papoea Nieuw Guinea
Het bezoek aan Oost-Timor is onderdeel van Franciscus reis naar Oost-Azië. Het wordt de langstdurende reis van de paus. Het bezoek begint op 2 september in Indonesië. Het dichtstbevolkte moslimland ter wereld, heeft een aanzienlijke katholieke minderheid. Daarna vliegt de 87-jarige paus naar Papoea Nieuw Guinea, waar hij tot 9 september blijft. Na Oost-Timor eindigt de reis met een bezoek aan Singapore, vanwaar de paus naar verwachting op 13 september terugvliegt naar Rome.

Oost-Timor, dat slechts de helft van het kleine eiland Timor beslaat en ongeveer 1,3 miljoen inwoners telt, was eeuwenlang een Portugese kolonie maar werd in 1975 bezet door Indonesië. De bezetting van het land eindigde in 2002, na een referendum over onafhankelijkheid dat werd gesteund door de internationale gemeenschap.

Spanning bij eerder pausbezoek
De sterke toewijding aan het katholieke geloof is een van de onderscheidende kenmerken van het Timorese volk en de Kerk speelt een zeer belangrijke rol in het land, vooral op sociaal niveau. Dit is het tweede pauselijke bezoek aan Timor, na dat van Johannes Paulus II in 1989.

Destijds bracht het bezoek de benarde situatie van de Timorezen onder de aandacht van de wereld. Oost-Timor was nog steeds bezet door Indonesië en werd door de paus bezocht tijdens zijn reis naar Indonesië. Er waren wat spanningen tijdens de reis. Er was bijvoorbeeld twijfel of de Poolse paus de grond zou kussen bij aankomst in Oost-Timor vanuit Indonesië, zoals hij altijd deed bij een bezoek aan een nieuw land.  Dit zou de Indonesische regering woedend maken, die de onafhankelijkheid van Oost-Timor niet erkende, en zou kunnen leiden tot repressie tegen de katholieke bevolking van Indonesië. Johannes Paulus II kuste een kruisbeeld en drukte het in plaats daarvan op de grond.

Tijdens de Indonesische bezetting van Oost-Timor werd er hard opgetreden tegen de lokale bevolking. Veel priesters en nonnen riskeerden hun leven om burgers te beschermen tegen militaire mishandelingen. Het motto van het bezoek van paus Franciscus, “Moge uw geloof uw cultuur zijn”, verwijst naar deze geschiedenis en wenkt de Timorezen om standvastig te blijven in hun liefde voor Christus.

Kerk in Nood (ACN) heeft de kerk gesteund in haar missie in Oost-Timor, met tientallen goedgekeurde projecten in de afgelopen decennia.