fbpx

“Bevolking moet kiezen tussen vulkaan of aanvallen”

donderdag, 27 mei 2021
Nieuws
De situatie in de stad Goma, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, is alarmerend. Na de eerste uitbarsting van de vulkaan Nyirangongo op zaterdagavond dwingen aardverschuivingen en de mogelijkheid van een nieuwe uitbarsting de bevolking ertoe de stad, die naar schatting twee miljoen inwoners telt, te evacueren. Daar wacht hen andere gevaren.
ACN-20170926-61677 RDC Congo geweld

“Ik vraag om gebeden voor de bevolking van Goma en voor onze seminaristen. We weten nog steeds niet of we het seminarie zullen moeten evacueren”, zegt priester Arsene Masumbuko, rector van het Sint-Johannes Paulus II-seminarie in Buhimba tegen Kerk in Nood (ACN), wiens donateurs de vorming van de 29 seminaristen en de zes vormende priesters steunen.

“Het grootste gevaar is dat er een explosie kan plaatsvinden in het meer, waar gas is. Dat zou alles in een gebied van 20 kilometer in gevaar brengen. Daarom wachten we op meer informatie om een beslissing te kunnen nemen”, legt pater Masumbuko uit. Vrijdag had hij Goma verlaten wegens een noodgeval in de familie, nog voordat de vulkaan lava begon te spuwen. Nu is hij niet langer in staat om terug te keren. “Ik sta in permanent contact met de vice-rector om te beslissen wat te doen.”

De beslissing is erg moeilijk door de situatie in de regio Noord-Kivu, waar Goma ligt. De bevolking is de laatste jaren dramatisch toegenomen met vluchtelingen voor de burgeroorlog en door de situatie van geweld en onveiligheid veroorzaakt door gewapende groepen die met name in de buitengebieden actief zijn. “Het eerste dilemma is of we moeten evacueren of niet. Maar als we evacueren, is de volgende vraag waar we heen moeten… en vooral hoe we daar moeten komen, want de veiligheid buiten Goma is erg kwetsbaar. Er zijn gewapende groepen die van deze situatie misbruik maken om mensen aan te vallen en te mishandelen”, verklaart de priester.

“De situatie is chaotisch. MONUSCO [de vredesmacht van de VN] is al vertrokken en heeft ons alleen gelaten. Er zijn geen precieze aanwijzingen, de mensen worden geïnformeerd via sociale netwerken als Facebook en WhatsApp en er worden tegenstrijdige berichten gegeven. Het is echt een drama. Ik vraag u om ons te steunen met uw gebeden. “