Christenen hebben vaak moeite om werk te vinden, bouwprojecten van kerken worden vertraagd en de toekomst van katholieke scholen wordt bedreigd, aldus een kerkelijke bron die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven.
In gesprek met de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) zei de anonieme bron dat de vrijheid van godsdienst niet wordt gerespecteerd, ook al wordt deze gewaarborgd door de grondwet. “De fundamentalistische Jamaat-e-Islami-partij, die banden heeft met de regering, wil dat de islam de enige godsdienst is in Bangladesh.”
Pasen geen feestdag
“De lijst met feestdagen is onlangs veranderd en er zijn meer islamitische feesten nationale feestdagen geworden. Christenen eisen tenminste één feestdag voor Pasen, dat niet eens op de juiste lijst van feestdagen staat. Tijdens Pasen moeten mensen naar hun werk en studenten moeten examen doen, dus kunnen ze de Mis en andere vieringen niet bijwonen.”
De bron legde uit dat christenen in sommige delen van het land geen werk kunnen vinden en “de autoriteiten maken het ons ook moeilijk om nieuwe kapellen te bouwen”, omdat ze niet op tijd toestemming geven. Katholieke scholen en universiteiten zijn ook doelwit geweest van aanvallen. “Een menigte, gecontroleerd door Jamaat-e-Islami, stak een school in brand. Soortgelijke menigten oefenen steeds meer druk uit op katholieke instellingen om de mensen die de leiding hebben te vervangen.”
Religieuze bestuurders onder druk
Hij legt uit: “Hun doel is om de administratie van de school over te nemen. Ze eisen een islamitische kledingcode - de hijab voor meisjes en de traditionele ṭopi voor jongens. Ze proberen het bestuur van de school over te nemen en de controle te krijgen over de financiën en al het andere. Ze vertellen de scholen dat ze een bepaalde priester, religieuze zuster of leraar daar niet willen hebben. Op verschillende scholen zijn al religieuze bestuurders gedwongen ontslag te nemen: op één school zijn twee zusters gedwongen af te treden, op een universiteit werd een priester gedwongen ontslag te nemen.”
De bron benadrukte dat de Kerk een interreligieuze commissie van juristen en andere leiders heeft opgericht die de christelijke gemeenschappen helpt om “een vreedzame situatie te handhaven” en “een beroep te doen op gerechtigheid”.
Hulp voor scholen, priesters en catechisten
Kerk in Nood (ACN) heeft de Kerk in Bangladesh dankzij vele weldoeners geholpen met de bouw van scholen, kerken, kloosters en conventen. Ook steunen zij priesters met Misintenties en transportmiddelen en catechisten met trainingsprogramma’s. De bron sprak over het belang van deze steun: “Catechisten helpen dorpshoofden vaak met openbaar bestuur en management omdat ze vaak hoger opgeleid zijn dan de leiders zelf. We trainen onze catechisten in theologie en kerkleer, zodat ze kunnen helpen hun gemeenschappen goed te besturen.”