fbpx

Armeense activist gearresteerd in Istanbul tijdens de herdenkingsdag van de Armeense genocide

woensdag, 01 mei 2019
Nieuws
Turks-Armeense activist gearresteerd na het uitspreken van woorden op een herdenkingsdienst die verwezen naar de Armeense genocide.

International Christian Concern (ICC) heeft vernomen dat de lokale politie van Istanbul op 24 april 2019 de Turks-Armeense activist Alexis Kalk vasthield en ondervroeg voor opmerkingen bij een herdenkingsdienst die naar de Armeense genocide van 1915 verwezen.

Armeniërs zijn een etnisch-religieuze minderheid die behoort tot het Christelijk geloof waarvan de mensenrechten in Turkije zwaar zijn onderdrukt. De Armeense genocide, ook bekend als de Armeense Holocaust, werd 104 jaar geleden gepleegd door het toen kleiner wordende Ottomaanse rijk. Toen werden meer dan 1,5 miljoen Armeense mannen, vrouwen en kinderen vermoord, terwijl talloze anderen moesten vluchten.

De erfgenaam van het Ottomaanse Rijk, de huidige Republiek Turkije, blijft actief de Armeense genocide ontkennen. Het verhaal van de regering is dat de genocide een daad van zelfverdediging was. Op de verjaardag van de genocide tweette president Erdogan dat het "de meest redelijke actie was die in een dergelijke periode kon worden ondernomen." De weigering van de staat de genocide te erkennen, is in tegenspraak met historisch onderzoek en wordt vaak gezien als een aanmoediging voor verder geweld tegen Armeniërs.

Alexis Kalk refereerde aan de genocide toen hij sprak tijdens een herdenkingsdienst voor Sevag Balıkçı, een Armeense man die acht jaar geleden werd vermoord op het jubileum van de genocide. Tijdens de dienst noemde Kalk deze moord een haatmisdaad, een bewering die de Turkse rechtbank verwerpt. Hij benadrukte de blijvende behoefte aan gerechtigheid voor de slachtoffers van de Armeense genocide. "We zullen doorgaan met de strijd voor gerechtigheid, gelijkheid en broederschap voor al die slachtoffers van moord, zoals Sevag Şahin Balıkçı, en degenen die zijn opgeofferd tijdens de Armeense genocide," zei Kalk.

Volgens de publieke radio van Armenië, arresteerde de politie Kalk die avond en zei dat ze zijn opmerkingen over de Armeense genocide wilden bespreken. Hij werd in hechtenis gehouden en verhoord voordat hij dezelfde dag werd vrijgelaten.

Bronnen in de buurt van Kalk zeggen dat dit een intimidatietactiek was, die bedoeld was om soortgelijke opmerkingen te ontmoedigen, aangezien de arrestatie plaatsvond enkele uren vóór een geplande Armeense genocide-herdenking. Dit evenement was gepland nadat de regering herdenkingsactiviteiten had verboden op twee andere locaties waar deze activiteiten traditioneel worden gehouden.

De genocide heeft de Armeense gemeenschap in Turkije gedecimeerd en hun historische aanwezigheid gewist. Naar schatting zijn er nog maar 60.000 over en velen blijven incidenten van discriminatie en pesterijen melden. Volgens een verklaring van Eren Keskin, voorzitter van de mensenrechtenorganisatie (İHD): "Nogmaals, we maken een periode door van ernstige mensenrechtenschendingen. Het vervloekte erfgoed gaat verder in nieuwe vormen."

Claire Evans, ICC’s regionale manager voor het Midden-Oosten, zei: "In Turkije is de geschiedenis van belang. De regering ontkent niet alleen actief de Armeense genocide van 1915, maar gaat ook verder met het Ottomaanse beleid dat Christenen degradeert tot tweederangsburgers. De Turkse Armeniërs staan onder druk van alle kanten. De regering weigert hen te laten rouwen op de herdenkingsdag, een weigering die zich uitstrekt tot de ontkenning van de fundamentele mensenrechten gedurende alle andere dagen van het jaar. De genocide kan meer dan 100 jaar geleden zijn gebeurd, maar de tragische gevolgen ervan en het wereldbeeld dat erdoor is geïnspireerd, leven voort. "

Bron: Persecution