Afgevaardigde Kerk in Nood met paus naar Irak

donderdag, 04 maart 2021
Nieuws
Regina Lynch van Kerk in Nood (ACN) reist met paus Franciscus mee naar Irak. Als officiële afgevaardigde vertegenwoordigt ze diverse organisaties die zich inzetten om deze oude Kerken met hun unieke erfgoed zowel geestelijk als financieel te ondersteunen.
ACN-20170511-54162

Lynch, afkomstig uit Noord-Ierland, zet zich al 40 jaar in voor christenen die het slachtoffer zijn van vervolging, discriminatie of andere vormen van extreme nood. Sinds 2008 is zij hoofd van de afdeling Projecten van Kerk in Nood Internationaal. "Het opnemen van een vertegenwoordiger van ROACO in de pauselijke entourage van het komende pauselijke bezoek is een tastbaar teken van hoezeer de Heilige Stoel het werk van de organisaties in het Midden-Oosten, Oost- en Midden-Europa, India, Eritrea en Ethiopië waardeert", legt ze uit over haar presentie namens ROACO , een pauselijke organisatie voor steun aan de Oosterse Katholieke Kerken.

Lynch bezocht Irak voor het eerst in 2008, waar de Kerk in Nood al sinds 1972 hulp biedt. Maar ze herinnert zich vooral een ander historisch moment voor de christenen in Irak. Ze bezocht het land namelijk in augustus 2014, slechts vier dagen nadat de strijdkrachten van Islamitische Staat (IS) de christelijke steden en dorpen van de Nineveh-vlakten waren binnengevallen. Om die reden weet ze als geen ander wat de reis van de Heilige Vader losmaakt: “De reis van de Heilige Vader naar Irak is zo'n teken van bemoediging, een boodschap van hoop aan de Iraakse christenen die door de eeuwen heen op de proef zijn gesteld in hun geloof. En weet u, als je een minderheid bent, kun je je soms heel alleen voelen. Je kunt je in de steek gelaten voelen. Het feit dat paus Franciscus nu in zo'n moeilijke tijd komt, zal de Iraakse christenen hoop geven.”

Voor Regina Lynch is het een grote eer om de vertegenwoordiger van ROACO te zijn tijdens dit historische bezoek: "We zijn erg dankbaar voor het bestaan van de ROACO", legt ze uit. "Het is niet alleen een bron van informatie en een pleitbezorger van projecten van de Oosterse Katholieke Kerken, maar het biedt ook een platform voor belangrijke uitwisselingen tussen die instanties zoals Kerk in Nood, die zich inzetten om deze oude Kerken met hun unieke erfgoed zowel geestelijk als financieel te ondersteunen. En zo helpen wij de Kerk om met beide longen te ademen - vanuit het Oosten en het Westen.”