Aartsbisschop over brand bruiloft: “Pijn niet te beschrijven”

vrijdag, 06 oktober 2023
Nieuws
Wat een symbool van hoop had moeten zijn voor christenen in Irak, veranderde in een moment van wanhoop. Kerk in Nood (ACN) vraagt al haar weldoeners te bidden voor degenen die zijn omgekomen of gewond zijn geraakt, maar ook voor de christelijke gemeenschap als geheel.
Visit of Archbishop Warda to South Korea

De christelijke gemeenschap in Irak is opnieuw op de knieën gedwongen door een tragedie waarbij meer dan 100 doden en 150 gewonden vielen op een christelijke bruiloft in Qaraqosh, Irak.Het ongeluk gebeurde tijdens de bruiloft van een Syrisch-katholiek echtpaar, toen vuurwerk het plafond van de zaal waar het bruiloftsfeest werd gehouden in brand stak. Het vuur verspreidde zich zeer snel, waardoor veel van de 1000 gasten binnen vast kwamen te zitten.

In een verklaring aan Kerk in Nood zegt de Chaldeeuwse aartsbisschop van Erbil dat “woorden niet adequaat de pijn kunnen beschrijven van hen die hun geliefden naar hun laatste rustplaats in hun oude land brengen. Wat een tijd van vreugde had moeten zijn, is nu veranderd in een hele gemeenschap in rouw en diepe shock.”

Onevenredig veel geleden
De christelijke gemeenschap in Irak heeft onevenredig veel geleden onder het geweld van Islamitische Staat (IS). In augustus 2014 vluchtten maar liefst 10.000 gezinnen uit Qaraqosh voor IS. Sindsdien is de helft teruggekeerd. Het eeuwenoude dorp is een van de symbolen geworden voor lijdende christenen in een land waar de totale christelijke gemeenschap is gedaald van meer dan 1,2 miljoen in 2003 tot tweehonderdduizend.

“Patriarchen, bisschoppen en priesters van alle confessies verzamelden zich vandaag in Qaraqosh om de omgekomenen te begraven”, schreef aartsbisschop Warda. Naar verwachting zullen er de komende dagen nog begrafenissen plaatsvinden. Sommige mensen worden nog vermist. Het is moeilijk om sommige lichamen te identificeren vanwege de ernstige brandwonden. Tientallen gasten liggen in het ziekenhuis met levensbedreigende brandwonden en inademing van giftige dampen.

Terugkeer christenen dankzij weldoeners
Kerk in Nood heeft veel projecten gefinancierd in Qaraqosh en heeft er in belangrijke mate toe bijgedragen dat meer dan 60% van de bevolking is teruggekeerd nadat de regio was gezuiverd van jihadisten. Onder de vele slachtoffers zijn tien familieleden van pater Boutros Sheeto, een Syrisch-katholieke priester van Qaraqosh, wiens parochiekerk werd gerestaureerd dankzij de weldoeners van Kerk in Nood. Destijds vertelde hij de pontificale liefdadigheidsinstelling dat “de restauratie van de kerk de gemeenschap psychologische en morele kracht geeft. Zonder deze reconstructie zouden veel families vandaag de dag overwegen om te emigreren.”

Eenheid in tragedie Reacties op de tragedie kwamen snel van de hoofden van verschillende christelijke gemeenschappen, maar ook van moslim- en seculiere leiders. “Deze tragedie heeft de mensen in Irak weer samengebracht. De soennieten hebben de viering van de geboorte van hun profeet Mohammed afgezegd en we hebben ook condoleances en steunbetuigingen van de sjiitische gemeenschap. De regeringen van Irak en Koerdistan hebben ook drie dagen van rouw aangekondigd”, zei aartsbisschop Bashar Warda.

Bidt u mee?
“Ik vraag om uw gebeden voor de zielen die we verloren hebben en de zwaargewonden. Ik vraag u om te bidden voor de Syrische gemeenschap en hun families binnen Irak en de diaspora”, schreef aartsbisschop Warda in zijn verklaring. Bidt u me voor het herstel van de gewonden, de redding van de doden en bemoediging voor hen die achterblijven?