Als gevolg van de oorlog in Gaza vinden er dagelijks raketbeschietingen plaats in het zuiden van Libanon. Vooral gebieden dicht bij de Israëlische grens worden getroffen.
“De ogen van de wereld zijn gericht op de oorlog in Gaza, maar iets waar de media zelden over berichten, is het feit dat dit heeft geleid tot een gewapend conflict in Zuid-Libanon,” aldus Marielle Boutros, projectcoördinator van de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) in Libanon. “Net als voor de mensen in Gaza is dit niet de eerste oorlog die de mensen in Zuid-Libanon meemaken. Ze kunnen het lawaai van de raketten niet meer aan en zijn getraumatiseerd. Ze hebben echt onze gebeden nodig.”
De maronitische aartsbisschop van Tyrus, Mgr. Charbel Abdallah, wiens aartsbisdom één van de oudste ter wereld is, vertelde Kerk in Nood: “Ondanks het feit dat we ons in een staat van oorlog bevinden, zijn de meeste mensen die naar Beiroet of verder naar het noorden waren gevlucht, nu naar huis teruggekeerd. Soms omdat ze geld tekort kwamen, soms vanwege de te kleine huizen van hun familieleden die hen hadden opgevangen en die niet de capaciteit hadden om zoveel mensen te huisvesten.”
In de tien parochies in de buurt van de Israëlische grens, die bijna het hele maronitische aartsbisdom Tyrus uitmaken, is nu 70% van de gelovigen teruggekeerd. “De parochies van Alma el Chaeb en Quzah zijn echter nog bijna leeg, omdat ze volledig in het gebied van de luchtaanvallen liggen; een groot deel van de huizen daar is volledig verwoest.”
Levensonderhoud jarenlang vernietigd
Volgens de aartsbisschop kunnen de mensen in deze tien parochies hun oogst niet meer binnenhalen omdat hun akkers nu een conflictgebied zijn. Daarnaast hebben veel branden – veroorzaakt door fosforbommen – de gecultiveerde akkers en fruitbomen vernietigd, wat nog jarenlang gevolgen zal hebben.
Aartsbisschop Abdallah betreurt het dat al deze mensen, die beroofd zijn van hun enige bron van inkomsten, geen hulp krijgen van de staat: “In het licht van deze vele noden is de staat volledig afwezig. De mensen worden steeds armer en kunnen niet langer een waardig leven leiden. Door de extreme inflatie is de verzekeringsdekking van het sociale zekerheidsfonds voor ziekenhuisopname, doktersbezoek of medicijnen nauwelijks aanwezig.”
Wel is Marielle Boutros diep onder de indruk van de moed en trouw van de vele projectpartners van Kerk in Nood in Zuid-Libanon. “Niemand van hen – of het nu bisschoppen, priesters, religieuze broeders of nonnen zijn – heeft de regio verlaten ondanks het voortdurende gevaar. Ze voelen zich verantwoordelijk om bij de mensen in nood te blijven en hen steun en troost te bieden.”
Zelfs de priesters van de twee parochies Alma el Chaeb en Quzah, die zich te midden van de luchtaanvallen bevinden, zijn nog steeds ter plaatse om de weinige overgebleven gelovigen te versterken.
Aartsbisschop bezoekt parochies ondanks gevaar
Elke zondag en soms ook doordeweeks bezoekt aartsbisschop Abdallah zelf de parochies die door de oorlog getroffen zijn, hoewel er tijdens zijn bezoeken al twee keer bommen in de buurt geland zijn. Na de Mis ontmoet hij de gelovigen “om over de situatie te praten.” Hij heeft gemerkt dat deze bezoeken de mensen enorm bemoedigen. “Ze voelen dat ze niet in de steek gelaten zijn door de Kerk.”
De aartsbisschop en zijn pastorale medewerkers proberen in deze moeilijke tijden eerst met daden te getuigen van hun geloof voordat ze dat met woorden doen: “We proberen het spirituele leven van de parochies gaande te houden door alle gebruikelijke feesten te vieren, of het nu de feesten van het liturgische jaar, de feesten van patroonheiligen of de eerste communievieringen zijn. Na de vieringen luisteren we naar de mensen om te zien welke behoeften ze hebben en om hen met onze bescheiden middelen te helpen.”
Om de mensen te kunnen helpen, is de lokale Kerk, die een van de armste van het land is, afhankelijk van steun van buitenaf. “Gelukkig zijn er katholieke organisaties zoals Kerk in Nood en andere NGO’s,” meldt de maronitische aartsbisschop, die erg dankbaar is voor de jarenlange hulp van de weldoeners.
“Kerk in Nood verstrekt elke maand voedselpakketten aan duizenden behoeftige gezinnen en geeft zo vitale steun. Daarnaast krijgen honderden zieken maandelijks hulp om medicijnen te kopen. De organisatie heeft ook een gezondheidscentrum ingericht in een van onze grote parochies om de lokale gezinnen te ondersteunen. Hartelijk dank aan alle weldoeners voor hun vrijgevigheid! Bid alstublieft voor ons, bid dat deze oorlog in het Midden-Oosten zo snel mogelijk eindigt!”