“De situatie in Damascus is vandaag net zo rustig als gisteren,” vertelt Mgr. Georges Assadourian aan de katholieke hulporganisatie. “Geconfronteerd met de dreigende gebeurtenissen en de onzekerheid van de situatie, werden vanaf vrijdag preventieve maatregelen genomen in de hoofdstad. We vroegen alle mannelijke en vrouwelijke religieuzen in de buitenwijken van de stad om terug te keren naar hun kloosters of scholen. We zijn ook naar onze parochies gegaan.”
Vragen over toekomst christenen
Zaterdagavond werd een historische en chaotische dag. “Het was de meest dramatische dag in de geschiedenis van Syrië. De president verliet het land en alles veranderde in een woestijn - een land bevrijd van het regime dat 50 jaar lang had geheerst,” legt hij uit. De onzekere situatie maakte dat velen vragen hadden over de toekomst van de christelijke gemeenschap in Damascus.
In reactie hierop kwamen religieuze leiders bijeen in het Armeens-katholieke episcopaat om een gezamenlijke strategie te coördineren. Mgr. Assadourian legde uit dat er meteen ook contact was met vertegenwoordigers van de nieuwe machthebbers in Syrië. Hoewel de verwachte ontmoeting met een belangrijke leider niet kon plaatsvinden, bracht een door hem gestuurde journalist een geruststellende boodschap over. Daarin verzekerde hij dat de situatie in orde en rustig zal zijn.
Ontmoeting met sleutelfiguren
Op maandagochtend 9 december bracht mgr. Assadourian, samen met een Franciscaan en een parochiepriester, een bezoek aan het Four Seasons Hotel, nu het hoofdkwartier van de nieuwe politieke en militaire leiders van de revolutie. In het hotel, waar ook buitenlandse ambassadeurs verbleven, had hij een ontmoeting met enkele sleutelfiguren om de rol van christenen in het nieuwe Syrië te bespreken.
“We bespraken de christelijke aanwezigheid in Damascus en Syrië, en ook de rol van christenen. Blijven we leven en getuigen van ons christendom of niet? Ze verzekerden ons dat alles goed zou komen en dat we ons geen zorgen hoefden te maken,” vertelde de aartsbisschop aan Kerk in Nood (ACN).
Kerk in Nood (ACN) blijft noodhulp en geestelijke hulp bieden aan kwetsbare christelijke gemeenschappen in Syrië. In deze overgangsperiode zal de stichting hen blijven steunen en ervoor zorgen dat hun stem wordt gehoord en hun rechten worden gerespecteerd.