Aartsbisschop boos: "Koerden sluiten christelijke scholen"

maandag, 03 september 2018
Nieuws
Aartsbisschop Hindo uit Syrië spreekt onomwonden over de Koerdische overheid in zijn aartsbisdom: "Hun plan om christenen uit de regio te verdrijven wordt nu uitgevoerd."
20180903-Mgr-Hindo-van-Al-Hasakah-Nisibi

“Ik zeg al jaren dat de Koerden proberen de christelijke aanwezigheid in dit deel van Syrië te elimineren”, aldus de Syrisch-Katholieke aartsbisschop Jacques Behnam Hindo van het bisdom Al Hasakah-Nisibi in het noordoosten van Syrië. Tegenover Kerk in Nood beklaagt hij zich over de sluiting van christelijke scholen door de Democratische Federatie van Noord-Syrië. De regio wordt officieel niet erkend door de Syrische regering en wordt feitelijk autonoom bestuurd door een coalitie waarin de Democratische Unie, een Koerdische politieke partij, een meerderheid heeft. Volgens de aartsbisschop heeft de coalitie sinds het begin van dit jaar zo’n honderd scholen van de Syrische staat overgenomen en er een eigen curriculum en schoolboeken geïntroduceerd. De Koerdische functionarissen verzekerden de Kerk aanvankelijk dat ze niet eens naar de privé-scholen zouden kijken. Hindo: “Maar ze keken niet alleen naar de scholen, ze hebben ze zelfs gesloten.”

Herschrijven geschiedenis
De officiële reden voor de sluiting van de christelijke scholen in de steden Qamishli, Al-Darbasiyah en Al-Malikiyah luidt dat deze instellingen weigerden zich te conformeren aan het door de lokale autoriteiten geïntroduceerde curriculum. Volgens de aartsbisschop is sprake van het herschrijven van de geschiedenis: “Ze willen niet dat we leerlingen in onze liturgische taal, Syrisch, instrueren. En ze willen niet dat we geschiedenis doceren, omdat ze liever hun eigen geschiedenis in de hoofden van de leerlingen willen trommelen.” De aartsbisschop is bezorgd over de waarschijnlijke sluiting van nog eens christelijke scholen – alleen al zes in de plaats Al Hasakah – en over de aanzienlijke schade van het ‘Koerdische’ curriculum. "Ik vertelde een Koerdische ambtenaar dat dit een hele generatie bestraft omdat ze met dit nieuwe curriculum geen toegang hebben tot hoger onderwijs. Hij antwoordde me dat ze zelfs bereid waren zes of zeven generaties op te offeren om hun ideologie te verspreiden.”

Eliminatie christelijke méérderheid
Volgens de aartsbisschop impliceert een dergelijke ‘Koerdisering’ van de regio de eliminatie van de lokale christelijke aanwezigheid. “We waarschuwen al sinds 2015 tegen dit gevaar. Ze willen ons Christenen aan de kant zetten om hun eigen aanwezigheid te versterken. De Koerden vormen slechts 20 procent van de bevolking, maar ze zijn, dankzij Westerse steun, onevenredig vertegenwoordigd in de lokale overheid.” Via Kerk in Nood doet de aartsbisschop daarom een beroep op de internationale gemeenschap en in het bijzonder de Europese staten. "De sluiting van onze scholen is pijnlijk voor ons. De kerk is sinds 1932 verantwoordelijk voor deze instellingen en we hebben nooit gedacht dat ze ooit gesloten zouden worden. Het Westen kan niet zwijgen. Als je echt christen bent, ben je verplicht om wat gaande is in de openbaarheid te brengen en verdere schendingen van onze rechten en verdere bedreigingen voor onze aanwezigheid in deze regio te voorkomen."