Aanvallen op christenen nemen toe in Israël

woensdag, 14 augustus 2024
Nieuws
De christenen in het Heilig Land hebben te lijden onder een “verontrustende toename” van aanvallen. Volgens een nieuw rapport van het Rossing Center hebben christenen steeds vaker te maken met spugen, fysieke intimidatie, schade aan eigendommen en begraafplaatsen, en verstoring van diensten.
Christmas Campaign 2023

De bevindingen maken deel uit van een rapport van het in Jeruzalem gevestigde Rossing Center, genaamd Attacks on Christians in Israel and East Jerusalem. Daarvoor werden vijandigheden tegen kerken en hun leden in 2023 onderzocht.

Geslagen en verdrukt
In een gesprek met de katholieke liefdadigheidsinstelling Kerk in Nood (ACN) verdeelde onderzoekster Hana Bendcowsky van het Rossing Center de problemen waarmee christenen in de regio te maken hebben in ‘smash’ en ‘squeeze’, termen die vaker gebruikt worden door mensenrechtenwaarnemers.

“De ‘smash’ beschrijft incidenten zoals de aanval op de kerk van de Geseling, waar met een hamer een standbeeld werd vernield”, legde ze uit. “Deze gewelddadige aanvallen worden meestal uitgevoerd door gemarginaliseerde jonge ultraorthodoxe Joodse mannen met hardline-nationalistische opvattingen.” Ze benadrukt dat “zelfs onder de ultraorthodoxen dergelijk gedrag niet normatief is. De meerderheid zou niet een kerk binnengaan en een standbeeld van Jezus vernielen.”

“De ‘squeeze’ verdrukt leden van de gemeenschap. Het zijn incidenten zoals priesters die bespuugd worden of een zuster die te horen krijgt dat ze haar kruis af moet doen als ze naar het ziekenhuis gaat. De gemeenschap wordt door elkaar geschud, en het voelt ongemakkelijk. Je hebt het gevoel dat niemand je wil – leken voelen dit niet zozeer als geestelijken, maar ze maken deel uit van Israël en ze zouden zich op hun gemak moeten voelen in dit thuisland, en wij moeten ervoor zorgen dat ze dat doen”, aldus de onderzoekster. “In tegenstelling tot de fysiek gewelddadige incidenten, worden deze gevallen van spugen of verbale intimidatie uitgevoerd door “leden van de ultraorthodoxe gemeenschap, mannen en vrouwen, jong en oud. Dit kunnen je zijn, je kunt ze met je kinderen zien spelen.”

Spugen dagelijks voorval
Abt Nikodemus Schnabel van de Benedictijner Dormition Abdij in Oost-Jeruzalem zegt dat vooral het spugen een dagelijks voorval is geworden. “Helaas is spugen een onderdeel van mijn dagelijks leven. Als ik mijn klooster uitga, maakt het deel uit van mijn realiteit. Het is een kleine groep, ik noem ze de hooligans van de religie. Natuurlijk zijn er veel Joden die echt geweldige mensen zijn, die ons steunen en heel blij zijn dat we hier zijn, maar de trieste waarheid is dat we dit fenomeen hebben en dat het niet zeldzaam is. Als klooster hebben we ook te maken gehad met brandstichting, haatzaaiende graffiti en gebroken ruiten, en het wordt steeds erger.”

Ook Bendcowsky stelt dat spugen al langer een probleem is geweest. Ze is dan ook van mening dat de 30 incidenten die vorig jaar werden geregistreerd waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg vormen. “Maar de moderne technologie heeft het mogelijk gemaakt om het op te nemen, zodat er meer bewijs  van is.”

“We moeten mensen opvoeden – je hoeft andere mensen niet aardig te vinden, maar je hoeft ook niet naar ze te spugen als je ze op straat ziet. De Kerk heeft de kracht om te zeggen dat ze zich staande kan houden, want ze is hier al 2000 jaar, en dat ze kan overleven. Maar deze gebeurtenissen kunnen de leken wegduwen en ervoor zorgen dat ze vertrekken.”

Nuttige ingrijpen door politie
De aanwezigheid van de politie bleek effectief bij het beëindigen van de blokkade van het karmelietenklooster Stella Maris in Haifa door volgelingen van de controversiële rabbijn Eliezer Berland. Groepen mannen verzamelden zich om luidkeels te bidden voor de poorten van het klooster. Twee maanden aanwezigheid van politie op de locatie maakten echter een einde aan het probleem. Bendcowsky bracht hulde aan de agenten, maar zei dat er meer gedaan kon worden: “De politie staat open om met de Kerk samen te werken en de gemeenschap te helpen, maar ze moeten nog steeds meer kennis hebben over het christendom en christenen.”

Ze voegde eraan toe: “De kerk heeft moed nodig om deze incidenten te melden en naar de politie te gaan wanneer deze gebeuren, omdat de situatie ingewikkeld kan zijn en ze er niet altijd op vertrouwen dat het melden van deze gebeurtenissen geen negatieve gevolgen voor henzelf zal hebben.”

Steun van rabbijnen
Het rapport van het Rossing Center merkt op dat rabbijnen zich hebben uitgesproken tegen aanvallen op christenen. Na aanvallen met spuug op pelgrims in oktober 2023, benadrukte de Sefardische opperrabbijn Yitzhak Yosef dat er geen plaats is voor dergelijke acties in het Jodendom en Ashkenazische opperrabbijn David Lau benadrukte dat het spugen op christenen tegen de Joodse Wet is. “Een officiële verklaring van de rabbijnen is erg belangrijk en kan veel betekenen voor de kerken”, aldus Bendcowsky.

De Latijnse patriarch van Jeruzalem, kardinaal Pierbattista Pizzaballa, is het hiermee eens: “We moeten met de religieuze instellingen praten, maar we moeten dit voorzichtig doen. Hoe meer we hierover praten, hoe sterker ze zich voelen.” De patriarch prees het Rossing Center voor het documenteren van deze gevallen. “We moeten weten wat er aan de hand is, het aantal aanvallen, door wie, om dit aan de autoriteiten door te geven. Zelfs als ze niets doen, kunnen ze niet zeggen dat het niet gebeurt.”

Donateurs van Kerk in Nood steunen het Rossing Center al meer dan tien jaar lang met verschillende projecten, waaronder het programma “Ontwikkel vergeving, overwin haat”, dat jonge Joden, christenen en moslims samenbrengt en hen helpt samen te leven.