Pastoor Léon Dougnon uit Ségué vertrok al vroeg met vier van zijn parochianen naar San om hun parochie te vertegenwoordigen op de begrafenis van een priester op 22 juni. “Een vriend van pastoor Dougnon had verschillende telefoontjes gekregen terwijl hij weg was. Toen hij terugbelde, antwoordde een stem ‘As-salam alaykom.’ We zeiden tegen elkaar dat het zeker was dat ze ontvoerd waren”, verklaarde plebaan Kizito Togo van de kathedraal van Mopti tegenover La Croix Africa. Sindsdien lijkt de mobiele telefoon van de priester van Segue, een van de zes parochies van het bisdom Mopti in centraal Mali, uitgeschakeld.
Meerdere aanvallen
Het Malinese leger heeft de ontvoering tegenover Malinese media bevestigd. In dezelfde regio werd dezelfde dag een prefect aangevallen, waarbij zijn auto werd buitgemaakt. Daarnaast werd vanmorgen een team van Caritas Mopti, dat terugkeerde van de missie, het doelwit van een gewapende aanval (foto). De inzittenden zijn veilig en gezond teruggekeerd naar hun respectievelijke families. “Ook de prefect werd vrijgelaten, maar in het geval van pastoor Dougnon en zijn delegatie zijn noch het voertuig noch de inzittenden teruggevonden”, aldus een verslagen plebaan Togo.
Jihadistische groeperingen
Sinds 2012 heerst er een veiligheidscrisis in Centraal- en Noord-Mali, waarvan in 2012 grote delen werden ingenomen door Toeareg-rebellen van de Nationale Beweging voor de Bevrijding van Azawad (MLA), later bijgestaan door salafisten van Ansar Dine, Al Qaida in de Islamitische Maghreb (Aqmi) en de Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika (Mujao). Hoewel Franse troepen, met steun van het Malinese leger en andere buitenlandse strijdkrachten, de jihadistische groeperingen in 2013 werden wisten te verdrijven, zijn er sporadisch aanvallen en ontvoeringen.
Geweld tussen gemeenschappen
In het gebied waarvan Mopti deel uitmaakt, is de onveiligheid verder toegenomen door het geweld tussen Fulani herders en de Dogon, dat een religieuze connotatie heeft. Ze bereikten hun hoogtepunt in 2019 met twee zeer bloedige aanvallen. Op 23 maart hebben onbekenden, gekleed in de traditionele jachtuniformen van de Dogon-gemeenschap, in Ogossagou een overwegend door Peul en moslims bewoonde plaats, 160 mensen gedood. In de nacht van 9 juni voerden onbekenden een aanval uitgevoerd op het dorp Sobane, in dezelfde regio. Bij deze vermoedelijke wraakactie werden 35 katholieken, waaronder 24 kinderen, gedood.
Onderhandelingen
De belangrijkste jihadistische groepering die in Centraal-Mali actief is, is de Katiba Macina, die gelieerd is aan de Groupe de soutien à l'islam et aux musulmans (Gsim), die geleid wordt door Amadou Koufa. Hij heeft zich voorstander verklaard van onderhandelingen met de Malinese staat. Hoewel deze officieel terughoudend is ten aanzien van onderhandelingen met terroristen, werd in Farabougou, in centraal Mali, enkele maanden geleden een bemiddelingsgesprek georganiseerd door de Hoge Islamitische Raad met afgezanten van de Macina Katiba.
Bron: La Croix Africa