Aanval en bedreiging kleinseminarie Burkina Faso

zondag, 13 februari 2022
Nieuws
In Burkina Faso is vrijdagnacht het kleinseminarie Saint Kisito de Bougui aangevallen door jihadisten. Zij veroorzaakten veel schade en bedreigden de docenten en leerlingen. Kerk in Nood sprak met lokale partners over de aanval.
20220214 Burkina seminarie aanval

Het kleinseminarie Saint Kisito de Bougui is gelegen in Bougui, ongeveer acht kilometer ten oosten van Fada N'gourma. Het is de thuisbasis van zeven docenten en 146 minderjarige seminaristen. Volgens lokale partners van Kerk in Nood kwamen de jihadisten per motorfiets laat in de avond van 10 februari en verbleven zij ruim een uur in het seminarie. In die staken de aanvallers twee slaapzalen, een klaslokaal en een voertuig in brand. Een ander voertuig werd gestolen. Een kruisbeeld werd vernield door de aanvallers die aangaven “dat ze geen kruizen willen zien.”

De jihadisten vertelden de seminaristen te vertrekken en bedreigden hen met de dood: “We zullen terug komen en als iemand daar blijft zullen we hem vermoorden.” Volgens Kerk in Nood zijn de seminaristen teruggestuurd naar hun familie, waar ze zeker een week moeten blijven. Diverse inwoners van Bougui hebben de stad echter verlaten.

Burkina Faso, gelegen in West-Afrika, heeft de laatste jaren een toename van islamistisch geweld gekend. Vorige maand vond in het land een staatsgreep plaats. De nieuwe president heeft benadrukt het belangrijk te vinden de veiligheid te herstellen. Het nieuwe hoofd van de strijdkrachten, David Kabre, zei volgens persbureau AFP op 9 februari nog: “Mijn overname van het commando valt samen met een sterk verslechterde veiligheidssituatie die wordt gekenmerkt door de heropleving van terroristische aanslagen in verschillende delen van het land.”

In 2019 werden verschillende kerken aangevallen, en vorig jaar werd het lichaam van een vermiste priester in een bos gevonden. In december 2019 zei bisschop Justin Kientega van Ouahigouya dat aanvallen op kerken deel uitmaken van de pogingen van radicale islamisten om “een conflict uit te lokken tussen de religies in een land waar Christenen en Moslims altijd vreedzaam naast elkaar hebben geleefd.” Ongeveer 60 procent van de Burkinabese bevolking is Moslim, 23 procent is Christen (waarvan de meesten katholiek zijn). Nog eens 15 procent volgt traditionele inheemse geloofsovertuigingen.