fbpx

Aantal Christenen Gaza in 10 jaar gehalveerd

donderdag, 16 januari 2020
Nieuws
De Holy Land Commission (een internationaal gezelschap bisschoppen) pelgrimeerde begin januari 2020 opnieuw naar het Heilig Land om er onder meer de christelijke diaspora te ontmoeten. Abouna.org en CNA berichtten erover.
20200116 Bezoek bisschoppen Heilig Land Commissie aan Gaza

De bisschoppen begonnen hun reis in Gaza. Een van hen, de Amerikaanse ‘legerbisschop’ Timothy Broglio wees na afloop op de werkloosheid onder jongeren in het algemeen. “De enige oplossing die ze zien, is emigreren. Maar dat is erg problematisch, want als ze eenmaal weg zijn, is ervoor hen geen weg meer terug vanwege de reisbeperkingen. Emigratie betekent daarom een volkomen scheiding voor de gezinnen”.

Met minder dan 1.000 christenen op een bevolking van 1,8 miljoen, is de christelijke bevolking in de Gazastrook van Palestina vandaag minder dan de helft van wat het 10 jaar geleden was. “Ze zijn – van alle christelijke groepen in het Heilige Land – zeker veruit de groep die voor de grootste moeilijkheden staat,” vertelt Robert Nicholson, president en oprichter van het Philos Project, aan CNA (Catholic News Agency). Het wil de Gazaanse Christenen helpen. Die houden nog wel een school overeind, waarvan het aantal leerlingen maar 10 % Christen is.

Nicholson benadrukt dat de wereld niet hoeft te wachten op een oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict om de slinkende Palestijnse christelijke bevolking te helpen. “Christenen worden vaak vergeten in dit conflict,” zegt hij. “Ze zitten echt gevangen tussen krachten die veel groter zijn dan zij. Ze zijn op zoek naar stabiliteit en ze zijn op zoek naar vrijheid.”

“Het versterken van deze gemeenschappen hoeft niet noodzakelijkerwijs gebonden te zijn aan de politiek,” aldus Nicholson. De humanitaire omstandigheden voor de christenen in Gaza zijn verslechterd sinds de machtsovername van Hamas in juni 2007, die vervolgens aanleiding was voor een Israëlische blokkade die de stroom van handelsgoederen naar Gaza voortdurend beperkt. Volgens Caritas International leeft 80% van de bevolking van Gaza daardoor nu onder de armoedegrens.

Bron: CNA, Abouna.org