fbpx

"Aanslag op Filipijnse kerk geen verrassing"

dinsdag, 29 januari 2019
Nieuws
De aanslag op de kathedraal in de Filipijnse stad Jolo aflopen zondag, waarbij zeker 20 mensen omkwamen en minstens 81 gewond raakten, is alweer de tiende op de stad en omgeving sinds 2000.
20190129-Aanslag-Filipijnse-kathedraal-Jolo

Twee bommen ontploften eergisteren (27 januari) tijdens de zondagsmis in de kathedraal van onze lieve Vrouw van de berg Karmel in Jolo, Zuid-Filippijnen. Daarbij kwamen volgens de lokale politie 20 mensen om het leven en raakten nog eens tientallen mensen gewond. Pr. Romeo Saniel, apostolisch bestuurder van Jolo, riep tegenover Kerk in Nood op tot gebed voor de slachtoffers: "De meesten van hen waren onze vaste parochianen. Geen enkel woord kan het verdriet en de pijn beschrijven die we nu voelen. Ik weet dat de vrienden van de slachtoffers – zowel Moslims als Christenen – rouwen en zwaar verdrietig zijn.”

Ook soldaten omgekomen
Terwijl soldaten op het incident reageerden, vond een tweede explosie plaats op het parkeerterrein waar de Misgangers zich na de eerste ontploffing hadden verzameld. Het lijkt erop dat deze tweede bom was verborgen in de gereedschapskist van een motorfiets. Volgens de lokale politie werden beide bommen met een mobiele telefoon tot ontploffing gebracht. "Bid ook voor de families van de veelal jonge soldaten die zijn omgekomen toen ze de kathedraal beveiligden.

Islamitische terreurorganisaties
Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag geclaimd. Volgens een kolonel van het Filipijnse leger suggereren beelden van een beveiligingscamera echter dat de extremistische groep Abu Sayyaf verantwoordelijk is. Abu Sayyaf heeft trouw aan IS gezworen. Sinds 2000 zijn er minstens 10 aanvallen op of in de buurt van de kathedraal geweest, waarvan Abu Sayyaf veel verantwoordelijkheid heeft opgeëist.

Referendum
De aanslag op de kathedraal volgde binnen een week na een referendum waarin de moslim-meerderheidsregio Mindanao voor meer autonomie stemde. Opmerkelijk is dat de bisschoppen van Mindanao juist adviseerden vóór de verandering te stemmen, waarmee voor Moslims de sharia wordt ingevoerd. Niet-Moslims kunnen kiezen tussen een proces voor de civiele rechter of voor een sharia-rechtbank. De handreiking “voor vrede” werd door de terreurorganisatie zondag wreed afgeslagen.