fbpx

83-jarige Amerikaanse non ontvoerd in Burkina Faso

woensdag, 06 april 2022
Nieuws
Een 83-jarige Amerikaanse non is 's nachts ontvoerd in het onrustige noorden van Burkina Faso, meldde haar bisdom dinsdag in een verklaring die onder meer aan Kerk in Nood werd gestuurd. 
20220406 zr Suellen Tennyson Burkina Faso Facebook

“In de nacht van maandag op dinsdag gingen ongeïdentificeerde gewapende mannen naar de gemeenschap van nonnen in de parochie van Yalgo in het bisdom Kaya. Ze ontvoerden zuster Suellen Tennyson van de congregatie van Marianessen van het Heilig Kruis,” meldde het bisdom in een verklaring. Het noorden van Burkina Faso is een brandhaard van aanvallen door islamistische opstandelingen die in 2015 bloedige grensoverschrijdende invallen begonnen te doen vanuit het naburige Mali. Hun campagne heeft zo’n 2.000 levens geëist en zo’n 1,8 miljoen mensen ontheemd.

“Suellen Tennyson werd weggevoerd naar een onbekende bestemming door haar ontvoerders die voor hun vertrek kamers vernielden en het voertuig van de gemeenschap saboteerden, waarmee ze eerder probeerden weg te rijden,” voegde het bisdom Kaya toe in zijn verklaring. Tennyson was sinds 2014 in dienst bij Yalgo, aldus de verklaring, die was ondertekend door de bisschop van Kaya, Theophile Nare.

In april 2021 werden drie Europeanen die als vermist waren opgegeven na een aanslag in het oosten van Burkina “geëxecuteerd door terroristen”, aldus de autoriteiten destijds. Het betroffen twee Spanjaarden en een Ier. Burkina Faso, een van de armste landen ter wereld, wordt sinds januari geregeerd door een militaire junta. Muitende kolonels grepen de macht toen de woede toenam over het falen van de verkozen president van het land, Roch Marc Christian Kabore, om de opstand terug te dringen. Kabore’s opvolger, kolonel Paul-Henri Sandaogo Damiba, heeft verklaard dat veiligheid een prioriteit is. Maar een golf van aanvallen in de afgelopen twee weken heeft ongeveer 80 levens geëist, zowel burgers als militairen.

Foto: met zuster Suellen geheel links © Facebook