fbpx

24 doden na aanval nabij kerk Burkina Faso

dinsdag, 18 februari 2020
Nieuws
Vermoedelijke jihadisten doodden zondag in Burkina Faso 24 mensen, waaronder een voorganger, en ontvoerden drie anderen. Het was de laatste aanval op een religieuze leider in de steeds minder stabiele West-Afrikaanse natie.

De ongeveer 20 aanvallers scheidden mannen van vrouwen in de buurt van een protestantse kerk. Minstens 10 andere mensen raakten gewond. “Het deed me pijn toen ik de mensen zag,” zei burgemeester van Boundore commune Brigadie na een bezoek aan een aantal van de slachtoffers in het ziekenhuis in Dori stad, op 180 kilometer van de aanval. De aanvallers plunderden olie en rijst uit winkels en dwongen drie jongeren die ze ontvoerden om het te helpen vervoeren op hun motorfietsen, zei hij.

Zowel Christenen als Moslims werden gedood. Ook werd de kerk in brand gestoken, aldus een ambtenaar in Dori die op voorwaarde van anonimiteit sprak. Recent zijn religieuze leiders in het gebied vaker doelwit geworden van de jihadisten. Vorige week werden volgens Associated Press in dezelfde provincie, Yagha, nog een gepensioneerde predikant gedood en een andere predikant ontvoerd.

Extremistisch geweld is dramatisch geëscaleerd in het eens zo vreedzame Burkina Faso. Analisten maken zich zorgen dat de aanvallen op burgers, ook op christenen, “in een alarmerend tempo” toenemen, aldus Corinne Dufka, directeur van Human Rights Watch in West-Afrika. “Daders gebruiken de banden van de slachtoffers met de overheid of hun geloof om de moorden te rechtvaardigen, terwijl andere moorden door de veiligheidstroepen van de overheid vergeldingsacties lijken te zijn,” zei ze.

Bron: Crux