–> Geef een bijdrage voor noodhulp aan de slachtoffers. KLIK HIER <–
Vanmiddag heeft de president van het land, Faustin Archange Touadera, drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De aartsbisschop van Bangui, mgr. Dieudonné Nzapalainga, riep alle politieke en religieuze partijen in het land op om de aanslag te veroordelen, "want we worden door een binnenlandse agenda verdeeld." Ook maande hij tot kalmte. "We tellen nog de gewonden, maar ik vraag u: zeg ‘nee’ tegen geweld, barbaarsheid en zelf-vernietiging, beheers je woede en blijf weg van haat en wraak. De waarheid zal overwinnen en de Christus van Vrede zal in onze harten komen."
De aanval in Bangui van dinsdagochtend werd ingeluid door een incident waarbij een lid van de islamitische Matar Djamous zelfverdedigingsmilitie werd verwond door binnenlandse veiligheidstroepen. Als vergelding viel een groep gewapende mannen uit de Moslimwijk KM5 de Katholieke kerk van Onze Lieve Vrouwe van Fatima aan, waar op dat moment honderden gelovigen samenkwamen voor een Mis ter ere van Sint-Jozef, patroonheilige van de arbeiders.
Volgens een ooggetuige zijn bij de aanval tientallen mensen verwond en zeker 16 mensen gedood, waaronder de in Bangui zeer gewaardeerde priester Albert Toungoumalé-Baba. De binnenlandse veiligheidstroepen wisten de aanvallers terug te drijven naar de wijk KM5 en gewonden te vervoeren naar diverse gezondheidscentra en ziekenhuizen in de stad. Een boze menigte besloot daarop om het lichaam van de overleden pastoor naar het verblijf van de president te vervoeren. Onderweg daar naartoe vernielde de meute in het district Lakouanga een moskee, waarbij twee mannen levend werden verbrand. Veel mensen in Bangui hebben zich in huis opgesloten uit angst voor meer geweld.
Ook in het binnenland van de Centraal Afrikaanse Republiek zijn de afgelopen maanden kerken aangevallen. Op 3 april nog werden 21 kerkgangers in Tagbara vermoord. Eind maart vielen tientallen doden, inclusief een priester, bij een aanval op een kerk nabij Séko.
De recente aanslagen doen inwoners vrezen voor een terugkeer naar de golf van geweld die het land in 2013 en 2014 teisterde. De spiraal van wraak en wederwraak tussen (deels uit Tsjaad en Soedan afkomstige) leden van de alliantie van Islamitische milities en de (merendeels uit Christenen bestaande) lokale zelfverdedigingsmilities nam toen genocidale proporties aan. Bij een aanval op de kerk die gisteren werd getroffen, kwamen in 2014 ook al vijftien mensen om het leven.
Kerk in Nood steunt in de Centraal Afrikaanse Republiek onder meer de opvang van vluchtelingen en bijeenkomsten voor zo’n 650 mensen – onder wie priesters, religieuzen en vertegenwoordigers van de verschillende gemeenschappen – waar zij leren om dialoog en verzoening in praktijk te brengen.
Bronnen: Kerk in Nood, RFI, African Times