De "Paus Franciscusbeurzen" zullen over een periode van vier jaar ten goede komen aan 150 jonge studenten. Studiebeurzen stellen de katholieke universiteit in Erbil in staat om meer dan vier keer zoveel christelijke studenten in te schrijven dan nu al het geval is. Velen van hen zijn ontheemd, omdat zij in 2014 door terroristen van Islamitische Staat uit hun huizen in de omliggende regio werden verdreven. Onder de studenten die dit jaar beginnen, zijn 113 Christenen, 12 Yezidi en 3 Moslims. De liefdadigheidsinstelling ondersteunt ook de huisvesting in de buurt van de universiteit in Erbil voor 12 vrouwelijke en 2 mannelijke studenten die oorspronkelijk uit de Vlakte van Nineveh komen.
Uitstel door pandemie
Het Paus Franciscus-beurzenprogramma zou oorspronkelijk in de herfst van 2021 van start gaan, in de nasleep van het historische pauselijke bezoek aan Irak, maar werd vanwege de pandemie uitgesteld tot 2022. Mgr. Bashar Warda, aartsbisschop van Erbil en oprichter van de universiteit, is verheugd over de start van het nieuwe academische jaar. “Het CUE-model moedigt de hele familie aan om te blijven en niet te emigreren; hun kinderen zullen een uitstekende opleiding krijgen om werk te krijgen en daardoor een toekomst in Irak om zichzelf en hun ouders te onderhouden.”
Meer departementen
De CUE heeft momenteel 280 studenten in vier verschillende jaren, die werken aan het behalen van diploma's in cursussen die variëren van architectuur en medische laboratoriumwetenschappen (MLS), tot boekhouden en Engels. Volgend jaar worden meer afdelingen geopend, zoals Farmacie, zodat studenten nog meer keuze hebben om naar de universiteit te komen. Cruciaal is echter dat studenten worden blootgesteld aan een christelijke ethos en katholieke sociale leer die ze nergens anders in Irak kunnen vinden.
Interreligieuze harmonie
Sinds de oprichting in 2015 heeft de Katholieke Universiteit veel succes gekend. De CUE staat al op de 41e plaats van alle 250 instellingen voor hoger onderwijs in Irak. Alle onderwijs en studie is in het Engels. Aartsbisschop Warda hoopt de universiteit binnen een paar jaar in de top 10 te zien klimmen. Maar naast academische uitmuntendheid zijn de waardevolle vruchten van deze universiteit de bevordering van sociale cohesie en interreligieuze harmonie in een land dat nog herstellende is van bijna twee decennia van conflict en vervolging.
Dankbaar
“Ik dank alle hardwerkende ACN-kantoren wereldwijd en al hun donateurs voor hun steun aan de jonge christenen van Irak, zodat zij niet alleen het recht, maar ook de daadwerkelijke mogelijkheid hebben om hoger onderwijs te volgen. Het geeft hen en hun families hoop voor de toekomst”, aldus aartsbisschop Bashar Warda.
Foto: CUE Irak