fbpx

1 miljoen Malagassische gelovigen voor eucharistie met paus

dinsdag, 10 september 2019
Nieuws
In zijn homilie in de eucharistieviering in Antananarivo veroordeelde paus Franciscus de corruptie en de onmenselijke armoede.
20190910-Paus-in-madagascar

Zondag hebben 1 miljoen mensen de eucharistieviering bijgewoond met paus Franciscus in Antananarivo. Daarmee is het de grootste massa-manifestatie uit de geschiedenis van Madagaskar.

In de eilandstaat wonen 26 miljoen inwoners. Daarvan is 36 procent katholiek. Volgens de overheid werden meer dan 5.000 militairen ingezet om de volksverhuizing te begeleiden. Daarnaast waren ook nog eens een 700-tal artsen, verpleegkundigen, ambulanciers en brancardiers opgeroepen. In samenwerking met het Rode Kruis werden op het terrein van 16 hectare ook medische posten opgericht en er stonden 15 ambulances paraat.

Zoals verwacht hekelde de paus in zijn homilie de wijdverbreide corruptie: “Wanneer ‘familie ‘het doorslaggevende criterium wordt voor wat we goed en slecht vinden, dan eindigen wij uiteindelijk met het rechtvaardigen en zelfs ‘heiligen’ van praktijken die leiden tot een cultuur van voorrechten en uitsluiting.” Hij riep ook op om de naam van God niet te misbruiken om geweld, moord, ballingschap, terrorisme en marginalisatie te rechtvaardigen en waarschuwde voor het individualisme, de ergste vorm van slavernij.

Paus Franciscus onderstreepte dat driekwart van de aanwezigen moet zien rond te komen met minder dan 2 dollar per dag. “Volgens de Wereldbank behoort Madagaskar tot de tien armste landen ter wereld. Als we om ons heen kijken, hoeveel mannen en vrouwen, jongeren en kinderen lijden? Dat is geen onderdeel van Gods plan.”

Paus Franciscus sloot zijn bezoek aan Madagaskar zondagavond af met een ontmoeting in een jezuïetencollege waarin hij sprak met priesters, mannelijke en vrouwelijke religieuzen en seminaristen. Hij riep hen op om de vreugde van de verkondiging te behouden.

Bron: VIS/Kathpress.at/Kerknet