“Mensonwaardig dat ze nog in auto’s en op kerkvloer slapen”

dinsdag, 07 maart 2023
Nieuws
Een maand na de aardbeving slapen er in Aleppo nog steeds veel mensen in auto's of op de vloer van kerken en scholen, omdat hun huizen zwaar beschadigd zijn en sommige zelfs gesloopt moeten worden.
Emergency aid for 450 families after Feb. 6th Earthquake, Aleppo

De plaatselijke Kerk doet een dringend beroep op hulp om de huur voor tijdelijke huisvesting (tussen de 6 en 12 maanden) te betalen, in het bijzonder voor 430 christelijke gezinnen. “Het is voor hen niet duurzaam en mensonwaardig om zo te blijven leven”, aldus Xavier Bisits, hoofd projecten voor Syrië bij Kerk in Nood.

Volgens de eerste cijfers over het aantal huizen dat door de aardbeving in Syrië is beschadigd, moeten in Aleppo 2.500 christelijke huizen worden gerepareerd. Terwijl de kosten worden berekend en de details voor het begin van de werkzaamheden worden afgerond, is de prioriteit momenteel tijdelijke huisvesting te huren voor de gezinnen die niet naar hun huizen kunnen terugkeren.

Hulp aan diverse denominaties
Xavier Bisits legt uit dat Kerk in Nood onlangs een partnerschapsprogramma heeft goedgekeurd met het Gezamenlijk Kerkelijk Comité van Aleppo – waarin katholieke, orthodoxe en protestantse vertegenwoordigers zitting hebben, om hulp te bieden voor tijdelijke huurwoningen voor ongeveer 430 gezinnen die door de aardbeving zijn getroffen. De gezinnen kunnen niet in de nabije toekomst naar hun huis terugkeren, omdat de gebouwen waarin zij woonden geheel of gedeeltelijk zijn verwoest of ernstige schade hebben opgelopen.

Bisits bezocht enkele huizen in Aleppo en legt uit dat zo’n zestig gebouwen in Aleppo zijn ingestort tijdens de aardbeving. Het aantal huizen dat moet worden gesloopt zal echter waarschijnlijk in de honderden lopen. “De ingenieurs zeggen dat zelfs als het gebouw zelf niet in puin ligt, er structurele schade kan zijn en het nodig kan zijn om het af te breken”, aldus Bsits. “In ieder geval werken we samen met de plaatselijke kerken om de gezinnen te helpen met hun huur, zodat ze op een veilige plaats kunnen blijven terwijl de gebouwen worden geïnspecteerd of gerepareerd, want we hopen dat ze in sommige gevallen kunnen worden gerepareerd.”

“Alles is verwoest”
Nog eens vijftien gezinnen krijgen bijstand in het betalen van huur via een partnerschap met de parochie van de Aankondiging in een arme Armeense wijk van Aleppo. Een van de getroffen huizen is van Clemente, een oudere Syrische vrouw. Ze werd in de vroege uren gewekt door de aardbeving. “De ramen begonnen te breken en de muren begonnen in te storten. We waren doodsbang. We waren bijna dood. Ik kan me moeilijk bewegen, dus mijn zoon hielp me uit bed en we gingen zo snel mogelijk de straat op. Er waren veel mensen en het regende hard. We gingen op een blok steen zitten en dankten God dat we nog leefden.” Clemente kan nu echter niet terugkeren naar haar huis: “Mijn broer is ingenieur en hij heeft ons huis onderzocht. Hij zei dat het te zwaar getroffen was en dat we moesten verhuizen. We wonen op de vierde verdieping en een muur van de buren is op ons huis gevallen. Een enorm blok steen viel op onze veranda. Alles is verwoest”.

Sawsan, een andere Christen in hetzelfde gebied, werd ook getroffen door de aardbeving. Zij en haar zus wijzen op de scheuren in de muur als ze zich herinneren wat er is gebeurd. “We werden wakker rond 4.20 uur. We waren erg bang en de muren vielen om ons heen. Ik viel flauw en weet niet precies wat er daarna gebeurde, maar mijn zus nam me bij de hand en we konden uit het huis ontsnappen. We gingen naar een nabijgelegen school en schuilden daar. We kunnen nog steeds niet terug naar ons huis, omdat het vol scheuren zit en we moeten wachten tot het gerepareerd is.”

In de greep van angst
Volgens Bisits is de prioriteit voorlopig om mensen te helpen terugkeren en niet langer in zeer slechte omstandigheden te leven bij familie, in kerken of in hun auto. In de tweede fase zal de schade aan huizen worden hersteld. Tegelijkertijd is de bevolking nog steeds in de greep van angst. Velen zijn getraumatiseerd na twaalf jaar oorlog en na een diepe economische crisis heeft de natuurramp de toch al moeilijke situatie verergerd. Velen komen naar de Kerk om hulp en steun te vragen.

Zuster Siba Khoury van het Instituut van de Pedagogische Zusters van de Heilige Dorothea, Dochters van het Heilig Hart, is een van de religieuzen die gezinnen begeleidt in deze moeilijke tijden: “We hebben de zwaarst beschadigde huizen bezocht. Er zijn zes gezinnen in een zeer ernstige situatie. We proberen hen steun te geven en bieden ook veel andere gezinnen steun in de vorm van voedsel. Wij zijn zeer dankbaar voor uw hulp om hen te kunnen helpen, en zij danken de Heer voor onze aanwezigheid, die hen verlichting en steun geeft. Dank u dat u bij ons bent.”