De geschiedenis van het christendom in Europa verschilt per land, zelfs per streek. Waar voorheen de schisma's tussen orthodox, katholiek en later protestants voor spanningen zorgden, werden christenen onder het communisme vervolgd op ongekende schaal. Sinds de val van de muur kent het geloof in landen als Polen een heropleving. In andere landen werkt de Kerk aan het opnieuw uitleggen van het Evangelie.

Project

Steun duizenden jongeren via jeugdpastoraat Sarajevo

Lees meer
Nieuws

Engelse bisschop steunt demonstraties tegen wapenbeurs

Lees meer

Actuele projecten

Er is veel gedaan en daarom is de laatste jaren de steun aan de Kerk in dit deel van Europa geleidelijk verminderd. Toch ging in 2014 nog circa 21% van het budget naar deze regio. Landen die nog steeds prioriteit hebben, zijn: OekraÔne, Rusland, Wit Rusland, de ex-landen van JoegoslaviŽ, AlbaniŽ, Bulgarije en de landen in Centraal AziŽ. De focus zal verschuiven naar initiatieven voor (her-)evangelisatie en projecten die het geloof versterken. Ook wordt momenteel de steun aan de Orthodoxe Kerk in Rusland opnieuw onder de loep genomen, teneinde te kunnen besluiten wat het meest bijdraagt aan de oecumene.

Project

Steun duizenden jongeren via jeugdpastoraat Sarajevo

Lees meer
Project

Draag bij aan levensonderhoud zusters Kazachstan

Lees meer
Project

"Vastbesloten het kwaad te bestrijden"

Lees meer
Project

Ä 500 nodig voor levensonderhoud zuster in SiberiŽ

Lees meer
Project

RoemeniŽ: een bloeiend gezinspastoraat in Oradea

Lees meer
Project

Levensonderhoud 27 Sloveense Karmelietessen

Lees meer
Project

Rusland: ďUren rijden naar uithoek parochieĒ

Lees meer
Project

Kazachstan: hulp voor verlaten kinderen en wezen

Lees meer

Dossier in beeld

Actueel nieuws en persoonlijke verhalen

Na de val van het communisme werd in de vroege jaren negentig rond vijftig procent van het budget aan hulp voor de Kerk in Oost en Centraal Europa besteed. De laatste 25 jaar is door Kerk in Nood in dat deel van de wereld substantieel geÔnvesteerd in bouwprojecten. Het betrof vooral seminaries, maar ook kerken, kloosters en priesterhuizen. De opleiding van priesters en zusters was een ander belangrijk aspect van de steun door Kerk in Nood.

Wat kunt u doen