fbpx

Zuid-Korea verbiedt ‘propaganda’ op grens met Noord-Korea

donderdag, 17 december 2020
Nieuws
Zuid-Korea verbiedt de verspreiding van flyers, Bijbels (op een usb-drive) bij de zwaarbewaakte grens met Noord-Korea. Daartoe heeft het parlement ondanks protesten van activisten besloten. Vanuit het zuiden worden al decennialang propagandaberichten, maar ook religieuze literatuur en goederen naar het geïsoleerde buurland gestuurd via balonnen en flessenpost over lokale rivieren.
Balloon_release_by_South_Korean_activists Wikipedia

De aanleiding voor de wetgeving is dat de verspreiding in sterke bewoording werd veroordeeld door de Noord-Koreaanse overheid in Pyongyang. De zus van leider Kim Jong-un stelde deze zomer dat de relatie tussen de twee Korea’s een dieptepunt zou bereiken als er geen verbod zou komen. President Moon Jae-in, wiens partij een grote meerderheid in het parlement heeft, streeft ernaar de banden met Noord-Korea te verbeteren. Overtreders riskeren drie jaar cel of een boete van ongeveer 225 euro.

Meer dan twintig organisaties die zich inzetten voor Noord-Koreaanse vluchtelingen en mensenrechten in Zuid-Korea betwisten de grondwettigheid van de wet en uitten stevige kritiek. Oppositielid Ji Seong-ho, die zelf ooit vluchtte uit Noord-Korea, verwoorde het helder: “Als de huidige regering echt om de vijfentwintig miljoen Noord-Koreanen geeft, moet zij de behoeften van het Noord-Koreaanse volk overwegen. Niet de behoeften van de Noord-Koreaanse autoriteiten.”

Bron: ICC