Wijding kerk Egypte aan nieuwe martelaren van Libië

woensdag, 14 februari 2018
Nieuws
De Koptisch Orthodoxe Kerk zal donderdag een nieuwe kerk wijden aan de 21 martelaren van Libië, drie jaar na hun dood door de Islamitische Staat.
20180214-Ikoon-Koptische-martelaren

De kerk ligt in het dorp al-Our in het Egyptische district Minya. Het dorp was de plaats van herkomst van 13 van de gemartelde mannen. Mogelijk zal de kerk in de toekomst de overblijfselen van de 21 martelaren huisvesten. Deze werden afgelopen september in een massagraf bij de Libische kust geïdentificeerd. De Koptisch Orthodoxe Kerk erkende de 21 Koptische Christenen binnen een week na de moord als martelaren. Zij worden jaarlijks op 15 februari herdacht.

Hoewel de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi toestemming gaf voor de nieuwe kerk, is er in het merendeels islamitische dorp veel weerstand geweest tegen de de bouw ervan. "Sommige dorpelingen protesteerden en gooiden stenen toen de bouw begon. Kerken zijn een gevoelig onderwerp in heel Egypte, hoewel ongeveer 10 procent van de bevolking Christen is. Het is moeilijk om vergunningen te krijgen om ze te bouwen", meldt Jane Arraf van NPR van al-Our.

Christenen in Egypte worden geconfronteerd met een constante dreiging van geweld.