Man ter dood veroordeeld voor moord Koptische priester

dinsdag, 14 juni 2022
Nieuws
Een Egyptische rechtbank heeft zaterdag een man tot de doodstraf veroordeeld voor het neersteken van een Koptische christelijke priester Arsanious Wadid in april. Op 5 juni nog werd een christelijke man aangevallen met een slagersmes.
20130416_006 Egypte Cairo aanslag oudejaarsnacht

Wadid werd in april gedood op een populaire promenade aan zee in de mediterrane stad Alexandrië. Nehru Tawfiq (60) werd in de strafrechtbank van de miljoenenstad veroordeeld voor de moord op de 56-jarige priester en het illegale bezit van een mes. Zijn advocaten hadden betoogd dat de moord niet opzettelijk was. Het is nog niet bekend of Tawfiq tegen het vonnis in beroep gaat.

Onderzoekers stelden vast dat Tawfiq een islamist was met een extremistische achtergrond. Tijdens de rechtszitting van vorige maand verscheen hij in een afgeschermd deel van de rechtszaal terwijl hij in het Arabisch “God is groot” riep. Hij probeerde verzen uit de Koran te reciteren voordat de rechters hem het zwijgen oplegden.

Islamitische extremisten in Egypte hebben zich de afgelopen jaren herhaaldelijk gericht tegen christenen. In september 2017 stak een vermeende aanhanger van Islamitische Staat (ISIS) nog een 82-jarige christelijke arts dood in Caïro. Hij werd het jaar daarop ter dood veroordeeld. Op 5 juni werd een christelijke man in Sohag met een slagersmes aangevallen door een man die erom bekend stond christenen lastig te vallen. Kirollos Megali overleed drie dagen later.

Egyptische kopten – de grootste christelijke gemeenschap van het Midden-Oosten – maken ongeveer 10 procent uit van de 103 miljoen inwoners van het land. Zij klagen herhaaldelijk over discriminatie door toedoen van de moslimmeerderheid.

Bronnen: Crux, Coptic Solidarity