Op 25 november 2020, het begin van het vasten dat voor Christenen in Egypte voorafgaat aan Kerstmis, belegerde een islamitische menigte in het dorp al Barsha de H. Abu Seifinkerk. Ook werden in de provincie Minya huizen en winkels van Kopten met stenen en molotovcocktails bekogeld. De aanval volgde op beschuldigingen dat een jonge christelijke man op Facebook een beledigend bericht over de profeet van de Islam had gepost.
Een 85-jarige Koptische vrouw liep erge brandwonden op toen de menigte haar huis in brand stak. Eman Saleh vertelt aan Kerk in Nood (ACN) dat haar zoon Andrew (26), die probeerde hun het huis te beschermen en gewonde mensen naar het ziekenhuis hielp, zelf werd gearresteerd. Andrew, de kostwinner van het gezin, woonde een gebedsdienst bij in de kerk toen een menigte van Moslims zich buiten begon te verzamelen, waarop hij zich naar huis haastte, naast de kerk. De meute viel ruim vier uur lang diverse huizen en winkels van Kopten aan tot om 23 uur eindelijk de veiligheidstroepen arriveerden en de menigte verspreidden met traangas. Andrew hielp daarop de gewonden naar het ziekenhuis voor behandeling.
“Een paar uur later hoorde ik om 2.00 uur 's nachts een luid gebonk op de deur van het huis. De politie kwam binnen en arresteerde Andrew en zijn jongere broer Mina, die 16 is. Ze schopten mijn zonen en sleepten hen naar buiten als criminelen,” vertelt mevrouw Saleh. Uren na hun arrestatie liet de politie Mina vrij, omdat hij nog zo jong was. Veertien Christenen en 21 Moslims worden in een zwaar beveiligde militaire gevangenis vastgehouden. Mevrouw Saleh heeft haar zoon Andrew sinds zijn arrestatie niet meer gezien. Ook is er nog niemand voor het gerecht gebracht. Ze vraagt om gebed dat haar zoon spoedig zou worden vrijgelaten. “Ik ben bang dat hij ziek wordt of dat hij het coronavirus krijgt, want hij lijdt aan dyspneu en heeft geen geschikte kleding voor de winter, met alleen lichte gevangeniskleding aan.”
De aanvallen op Kopten tijdens het Kerstseizoen bleven niet beperkt tot Minya, een provincie waarvan de christelijke burgers regelmatig het doelwit zijn van sektarische aanvallen. Ook Alexandrië, de kuststad die zo'n 200 mijl ten noorden van Cairo ligt, kende gewelddadigheden tegen Christenen. Op 10 december vielen drie broers van een moslimfamilie in het al- Wardian district van Alexandrië de Koptische winkels in de buurt van de St. Damiana kerk aan. Daarbij doodden ze Ramses Boulos Hermina (47) door hem in de nek te steken. Ramses’ oudere broer Adel en hun buurman Tarek Fawzi Shenouda raakten ernstig gewond.
Mina, de neef van het slachtoffer, legde uit aan Kerk in Nood dat de drie broers Anwar, Ali en Nasser naast de Koptische kerk woonden. “Zij beledigden en pestten de Christenen in de buurt, die niet reageerden uit angst voor de broers en hun strafblad. Nasser heeft tijd doorgebracht in de gevangenis vanwege zoveel overtredingen, zei hij. Kort nadat rond 18 uur hun zieke oude moeder stierf, verschenen de broers in Koptische winkels met zwaarden en messen, waarbij ze schreeuwden en de Christenen ervan beschuldigden dat ze hun moeder hadden vermoord. Eerst stormden ze de winkel van Ramses Boulos binnen. Nasser stak hem in zijn nek en de linkerkant van zijn buik. De vader van een negenjarige dochter stierf een paar uur later in het ziekenhuis. Mijn vader, Adel, probeerde zijn jongere broer te redden, maar een van de aanvallers bond hem vast en een ander stak hem in de linkerkant van zijn buik waardoor hij een diepe snee kreeg. Maar godzijdank is hij nu beter,” zei Mina. “De aanvallers waren nog niet klaar. Ze haastten zich om Tariq Fawzi Shenoud, eigenaar van een kledingwinkel, te belagen en staken hem met een mes in de borst, vlakbij het hart. Hij werd snel naar het ziekenhuis overgebracht en overleefde het.” Volgens Mina beledigden en spuwden de drie broers de christenen bij het binnenkomen en verlaten van hun kerk. Maar de politie kwam nooit tussenbeide. De politie heeft de drie broers na de recente incidenten aangehouden, maar ze moeten nog voor de rechter verschijnen.
In Egypte hebben Christenen het recht om hun geloof te belijden. Wel is er veel discriminatie, vooral richting arme Christenen in het land. Dankzij de giften van de donateurs van Kerk in Nood zijn er kerken gebouwd, hebben toekomstige priesters hun opleiding kunnen afronden, zijn er kloosters gebouwd voor de zusters en zijn er voertuigen gekocht. Kerk in Nood geeft ook een stem aan de Christenen die geen stem hebben in hun eigen land, zodat ze zich over de hele wereld gehoord weten.