fbpx

“Wederopbouw Homs teken van hoop”

Project
De terugkeer van gevluchte Christenen naar Homs is een feit. Dankzij een oecumenisch initiatief, gesteund door Kerk in Nood, zijn werkers begonnen aan de wederopbouw van 97 huizen.
ACN-20180508-70952-Homs-Masshour

Door Irmina Nockiewicz

Samen met lokale ingenieurs werkt Hala Mashhour, een jonge architecte die zich vrijwillig inzet voor het project, aan de renovatie van de huizen, die vaak gedeeltelijk beschadigd zijn. Mashhour steekt niet onder stoelen of banken dat het een moeilijke onderneming wordt, maar benadrukt het belang voor de plaatselijke gemeenschap. “Dit project maakt me echt enthousiast, want ik zou Homs met een nieuw gezicht willen terugzien en wil haar teruggevonden schoonheid aanschouwen.”

Teken van hoop
Hoewel de oorlog in Syrië nog niet voorbij is, herneemt het dagelijkse leven in Homs, de derde stad van Syrië qua grootte, merendeels zijn gewone loop. Enkele wijken liggen echter nog steeds in puin. Mashhour: “Het is waar: 97 huizen is niet veel, als je ziet wat er nog moet worden heropgebouwd, maar het is een teken van hoop. De Christenen willen weer naar huis gaan en dat is een concreet teken dat er opnieuw een christelijke gemeenschap zal opstaan in Homs. Velen van hen kijken er enorm naar uit om terug te keren, en wachten zelfs niet op het einde van het schooljaar. We moeten hen helpen om hun vernielde huizen te herstellen. Doel is om de huizen tegen het eind van de zomer klaar te hebben.”

Oecumenische samenwerking
Bij de selectie is prioriteit gegeven aan families die in een financieel zwakke positie verkeren en geen huur kunnen betalen, waardoor ze afhankelijk zijn van de caritas van de Kerk. Kerk in Nood heeft eerder bijgedragen aan de wederopbouw van huizen in Homs, maar dit is de eerste oecumenische samenwerking. De 97 gezinnen behoren tot zowel Katholieke (Maronitisch en Melkitisch) als Orthodoxe (Grieks-Orthodox en Syrisch-Orthodox) denominaties en riten, waarmee de diversiteit van de christelijke riten in Syrië wordt weerspiegeld.

Jezus is de rots
Op 1 mei, het feest van de Heilige Jozef, werd de start van de wederopbouw gevierd met een ceremonie waarbij de Melkitische en Syrisch-Orthodoxe aartsbisschoppen van Homs aanwezig waren. In de Syrisch-Orthodoxe kathedraal van Al-Zehnar kregen de huiseigenaars een stuk rots als teken dat ‘Jezus hun rots is.’ Pr. Andrzej Halemba, referent van Kerk in Nood voor projecten in het Nabije Oosten, benadrukte het belang om te bouwen in geloof en te vertrouwen op God, “want als de Heer het huis niet bouwt, zwoegen de bouwers vergeefs” (psalm 127, 1).

Dankbaar voor steun
Na de ceremonie hebben Aziz Al Houri en zijn vrouw het woord gericht tot Kerk in Nood: “We danken jullie voor wat jullie doen. We zijn gelukkig voor onze kinderen. We gaan thuiskomen!” Een andere jonge moeder was opgetogen bij het idee dat ze zal kunnen bevallen in haar eigen huis, dat ook gerenoveerd zal zijn. “We wachten vol ongeduld op het moment dat we terug naar ons huis kunnen, en als God het wil, zal dat spoedig zijn”. Kerk in Nood heeft 300.000 euro steun gegeven voor de wederopbouw van de huizen.

Helpt u mee om de wederopbouw van nog meer huizen mogelijk te maken? Doneer dan online via deze website of maak uw gift over onder vermelding van ‘Wederopbouw Syrië.’