fbpx

"Vooruitgang in situatie Egyptische Christenen"

vrijdag, 22 november 2019
Nieuws
Ondanks de voortdurende dreiging van extremistische aanvallen in Egypte, verbetert de situatie voor de christenen in het land volgens een bisschop.
ACN-20160218-36608-Egypte

De koptische katholieke bisschop Kyrillos William van Assiut sprak tegenover Kerk in Nood zijn hoop uit voor de Christenen in Egypte. Hij zei: ‘We danken God dat de situatie beter wordt. De president [al-Sisi] heeft goede wil jegens de Christenen. Hij is een president voor alle Egyptenaren." Wel blijft de dreiging van extremistische aanvallen bestaan, waarbij islamisten Christenen bang willen maken over hun plaats in de Egyptische samenleving: “Aanvallen gepleegd door islamisten gebeuren van tijd tot tijd. Hun doel is niet alleen om christenen aan te vallen, maar ook de Egyptische regering. ‘Ze willen tegen Christenen zeggen’ de regering kan je niet beschermen. Je zou Egypte moeten verlaten.’ Ze willen graag een islamitische staat oprichten, maar in Egypte zal dat nooit uitkomen. Egyptenaren – Christenen en Moslims zijn te verenigd voor de extremisten om problemen te veroorzaken. "

“Er heerst sinds 1952 een mentaliteit waarbinnen Christenen behandeld worden als tweederangsburgers. Nu is er iets veranderd en gaat het steeds beter. Zo is het bouwen van kerken eenvoudiger dan voorheen. We hoeven niet jaren te wachten om een ​​kerk te bouwen. " Volgens bisschop William is dit een opmerkelijke verandering. Al meer dan 160 jaar moesten christenen toestemming krijgen van het staatshoofd van Egypte voor nieuwe kerkgebouwen.

Koptische christelijke meisjes worden nog steeds ontvoerd. Sommige rapporten suggereren dat de politie deze ontvoeringen vergemakkelijkt. Hij zei: "In gebieden waar de islamitische organisaties sterk zijn, gebeurt fit, maar in ons gebied is dat niet zo’n probleem." World Watch Monitor interviewde een voormalig lid van een islamistisch netwerk die zich actief richtte op Koptische meisjes tot hij de Islam de rug toekeerde. Deze ontvoerder zei: “Een groep ontvoerders komt bijeen in een moskee om potentiële slachtoffers te bespreken. Ze houden christelijke huizen nauwlettend in de gaten en volgen alles wat er gaande is. Op basis daarvan weven ze een web rond de meisjes."

Bisschop William drukte zijn dank uit voor de weldoeners van Kerk in Nood die met misintenties, training van seminaristen, restauratie van kerken en meer de Kerk in Egypte ondersteunt: “We waarderen het zeer wat Kerk in Nood in veel landen doet om Christenen in hun thuisland te laten blijven. Ik dank alle weldoeners voor hun hulp en donaties aan Kerk in Nood, zodat wij onze droom kunnen realiseren om als Christenen in het Midden-Oosten te blijven."