door Vladimir Rozanskij
Voordat hij priester werd, studeerde de Russisch-orthodoxe bisschop van Kalatsjinsk, Petr Mansurov, af in biologie aan de Universiteit van Moskou. Hij werkte enkele jaren voor het Omsk Scientific Research Institute of Natural Focal Infections in Siberië, waar hij een doctoraat in virologie behaalde. Het Orthodoxe tijdschrift Foma (Фома) sprak met hem om zijn standpunten te vernemen, vooral omdat veel gelovigen moeite bleken te hebben om de geldende isolatiemaatregelen te aanvaarden en daarbij verwijzen naar voorbeelden waarbij Christenen samenkwamen om te bidden tegen een epidemie. “Nu wordt er veel gesproken over de Filaret van Moskou, die in de 19e eeuw de gelovigen bijeenbracht om te bidden tegen cholera”, aldus de prelaat. “Juist dit leidde tot de dood van een andere metropoliet met dezelfde naam die hem wilde imiteren, de Filaret van Chernihiv (Tsjernigov), die in 1866 besmet raakte tijdens het bidden en stierf aan cholera.”
Noodzaak om kerken te sluiten
Volgens bisschop Petr was het ook in het verleden nodig om kerken te sluiten om zo pest-, cholera- en pokken-epidemieën te bestrijden. Volgens de viroloog-bisschop is de belangrijkste heldendaad van priesters tijdens een epidemie het bezoeken van ziekenhuizen vol met patiënten. “Zij worden geconfronteerd met grote risico’s, evenals artsen en verpleegkundigen, wanneer ze de communie onder steriele bescherming uitreiken.” Gelovigen moeten volgens de bisschop niet anders handelen dan andere burgers. “Laten we de woorden van de apostelen over gehoorzaamheid aan de autoriteiten niet vergeten.”
Geen vervolging van de Kerk
Voor Petr is de huidige lockdown, in tegenstelling tot wat veel orthodoxen vandaag de dag zeggen, niet te vergelijken met het sluiten van de kerk in de Sovjettijd: “De quarantainemaatregelen zijn geen vervolging van de Kerk.” De bisschop citeert een beroemd historisch voorval dat volgens hem laat zien dat ook gelovige leiders uit veiligheid kerken hebben gesloten. Admiraal Fjodor Oesjakov stond aan het hoofd van de Russische vloot en bouwde de haven van Sebastopol. Hij won 43 zeeslagen ter verdediging van het vaderland en beëindigde zijn dagen door zich te wijden aan gebed en liefdadigheid. Hij werd in 2001 heilig verklaard door de Russisch-orthodoxe kerk en zijn figuur is erg populair onder de gelovigen. “Deze zalige admiraal redde de keizerlijke vloot van de pest. Hij organiseerde de quarantaine van de stad Kherson op de Krim en verbood iedereen om naar de kerk te gaan, waarbij hij het leger stuurde om te controleren of er niemand naar huis ging. Toen de uitbraak voorbij was, werd de admiraal onderscheiden met de Orde van Sint Vladimir.”
Geestelijk verenigd in gebed
Zelfs een van de meer recente patriarchen van Moskou, Pimen (Izvekov), die de kerk van 1971 tot 1990 leidde, moest voor zijn verkiezing op de patriarchale troon, optreden tijdens een cholera-epidemie in de zuidelijke regio’s van de Sovjet-Unie (Kaukasus, Kaspische Zee, Odessa). Hij tekende een decreet dat het kussen van iconen verbood en dat de communie alleen voor zieken thuis toestond. Als we naar de geschiedenis kijken, merkt mgr. Petr op dat “de huidige gebeurtenissen ons dwingen de geschiedenis zorgvuldig te herlezen, juist met betrekking tot het onderwerp van de epidemieën en de zorgen die deze opwekken in de harten van de gelovigen. De prelaat benadrukt dat niemand ons geloof aanvalt. “De eenheid van de Kerk wordt op een andere manier bevestigd: in het besef dat waar we ook bidden – in de kerk tijdens de liturgieën, thuis of in de kloostercel – Christus onder ons is. We worden van buitenaf verdeeld door de quarantaine, maar we kunnen ons geestelijk verenigen in het gebed. We moeten niet bang zijn, want de Heer verenigt ons altijd.”
Bron: AsiaNews