Vicaris Aleppo: “Wereldmachten zoeken ‘voorwendsel’ om te vechten”

woensdag, 11 april 2018
Nieuws
Terwijl buitenlandse machten in de Verenigde Naties dreigende taal bezigen na de aanval op Douma, spreekt de vicaris van Aleppo over hun onwil om vrede te sluiten.
ACN-20170626-56913-Khazen

De Amerikaanse president Trump sprak eergisteren nog over een mogelijke interventie in Syrië, met de steun van Londen en Parijs, een voornemen dat Moskou veroordeelt als "campagne van agressie" tegen een soevereine staat. Volgens Mgr. Georges Abou Khazen, apostolisch vicaris van Aleppo voor de Latijnse ritus, tonen deze ontwikkelingen in de oorlog in Syrië aan dat “niemand bereid is om dit land met rust te laten.” De bisschop verwoordt het stellig: “De regionale actoren en wereldmachten lijken steeds meer geneigd om een ​​voorwendsel te vinden om nog hardere interventies te lanceren en de gevechten te verlengen.”

Geen zekerheden
Volgens de vicaris zijn er geen zekerheden over de aanval op Douma. Oppositiebronnen hekelen het gebruik van chemische wapens; Damascus ontkent de beschuldigingen ten zeerste. Ondertussen is er bij de VN een kloof ontstaan ​​tussen de Verenigde Staten en Rusland die dreigt te degenereren tot een open conflict op de grond. Hoewel Syrië volgens de prelaat zelf de VN-Veiligheidsraad heeft gevraagd ​​om een onderzoekscommissie te sturen, lijkt volgens hem het anti-Assad-blok [Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk] niet bereid om enig compromis te aanvaarden. “De Verenigde Staten zijn van plan een ‘sterke reactie’ uit te werken op wat zij een ‘barbaarse daad’ noemen van de Syrische leider Bashar al-Assad tegen de bevolking van Douma.”

In wiens voordeel?
Rusland en de Verenigde Staten zeggen volgens de vicaris van Aleppo in alles het tegenovergestelde: Washington beschuldigt Assad, maar heeft geen zekerheden. “Wat ik niet kan doorgronden, is de logica om een aanval met chemische wapens uit te voeren nadat bijna het gehele grondgebied van Oost-Ghouta is bevrijd. Het lijkt mij niet erg geloofwaardig, dus ik vraag me af in wiens voordeel dit allemaal is.”

In een context van groeiende beschuldigingen en geweld blijft de oproep tot vrede van paus Franciscus centraal staan, die de laatste dagen weer vaker voor Syrië bidt. “De oproep van de paus sluit aan bij onze positie en onze grootste wens: we willen vrede. De aanvallen en de daaruit voortvloeiende bedreigingen en escalatie van de laatste dagen is beangstigend. Ik kan niet zeggen wat er de afgelopen weken is veranderd, maar wat we zien, is een excuus om ons land koste wat kost te vernietigen.”

De prelaat hoopt en bidt dat de logica van dialoog en vrede zal overheersen. “We moeten een gedeelde oplossing bereiken, maar als het criterium van de waarheid niet wordt gebruikt en leugens en leugenachtigheid worden geëxploiteerd voor eigen belangen, zal het moeilijk zijn. En opnieuw zullen het de Syrische families zijn die de prijs voor dit alles betalen, de families die al economisch, sociaal en moreel verwoest zijn door een eindeloos conflict.”

Bron: AsiaNews