Hun passie voor de heilige en hun zorg voor de liturgische vieringen hebben hen nu verenigd in een nieuw avontuur: het project om uit de geschriften van Franciscus een corpus van heilige hymnen in het Arabisch te verkrijgen voor de liturgie en voor persoonlijk gebed. Het resultaat is nu een verzameling van negen hymnen, getiteld “Rabi wa Elahi” (“Mijn Heer en mijn God”), met teksten in het Arabisch en de originele muziek, gratis beschikbaar op digitale muziekplatforms, waaronder Anghami (populair in de Arabische wereld).
Pater George legt uit dat het idee om liturgische liederen in het Arabisch te maken, geïnspireerd door de geschriften van Sint Franciscus, ontstond tijdens zijn vroege Franciscaanse vorming. Hij en zijn broer waren in Italië en zongen Franciscaanse hymnen die in het Italiaans waren gecomponeerd. De twee broers zijn ook muzikanten: George studeert klassieke gitaar en zang, Johnny studeert dwarsfluit en zang. De compositie werd toevertrouwd aan christelijke musici uit Nazareth, Louai Zaher en Rabab Zaitoun."Ik ben gewend om Italiaans te zingen, maar als ik in mijn eigen taal zing, voel ik het gewicht van elk woord, het is een lied waar mijn hele hart, mijn ziel, mijn hele wezen bij betrokken is", zegt pater Johnny. "De samenwerking met het Nazareth-team was buitengewoon: we werden een familie en ondanks onze verplichtingen konden we al dit werk aan. We baden tot de Geest om onze geest en die van de componisten te verlichten", zegt pater George.
“Het doel van de verspreiding van deze liederen”, vertelt broeder Johnny aan het online tijdschrift custodia.org “is om te proberen de geest van de Franciscaanse geschriften over te brengen op de Arabische wereld, vooral op jongeren tijdens de vormingsbijeenkomsten en op de Franciscaanse Marsen.” De titel van de bundel is dan ook geïnspireerd op de zinsnede “Mijn God en mijn alles”, uitgesproken door de heilige Franciscus op de berg Verna, na het ontvangen van de stigmata.
Johnny en George, leden van een christelijke familie uit Aleppo, groeiden op in de Franciscaanse parochie in de Syrische metropool, ook in de jaren dat de hele bevolking leed onder het trauma van de oorlog. Het was in die moeilijke tijden dat hun roeping tot bloei kwam. De vragen en de dorst naar geluk die ze in zich voelden groeien, terwijl de stad leek weg te zinken in onvoorstelbaar geweld, brachten hen ertoe hun oude plannen opzij te zetten. De een wilde dokter worden, de ander droomde ervan filmregisseur te worden. Bieden besloten Degene te volgen die hun harten in die onrustige jaren sterker aantrok.
Bronnen: Fides, Custodia.org