fbpx

Syrische bisschop overleeft granaatinslag door toiletbezoek

dinsdag, 16 januari 2018
Nieuws
Een bom viel vorige week in de slaapkamer van de Maronitische aartsbisschop van Damascus. Volgens eigen zeggen werd hem de dood gespaard omdat hij net naar het toilet ging.
20111026_001-Samir-Nassar

Aartsbisschop Samir Nassar vertelde dat op de middag van 8 januari een granaat op zijn bed belandde toen hij net een dutje had gedaan. Hij stond op om naar de badkamer te gaan kort voordat de bom zijn kamer raakte. "Een paar seconden aan de gootsteen redden mijn leven!"

"De Voorzienigheid waakt over zijn kleine dienstknecht, maar nu ben ik verbannen, net als 12 miljoen Syrische vluchtelingen die niets meer hebben", vertelde hij Kerk in Nood. De kathedraal zelf is zwaar beschadigd. "De deuren van de kathedraal en 43 ramen en deuren moeten worden vervangen, gaten moeten worden gevuld, brandstoftanks en watertanks gerepareerd, net als het elektriciteitsnet."

Kerk in Nood meldt dat op dezelfde dag tien granaten in verschillende delen van Damascus insloegen. Een bom viel op de binnenplaats van het Melkitische patriarchaat en ook het klooster van de zusters van Jezus en Maria werd beschadigd. Zeven mensen uit het klooster zijn opgenomen in het ziekenhuis vertelde zuster Annie Demerjian Kerk in Nood: "Het was dankzij de voorzienigheid van God dat we niet in de kamer waren."

Sinds de Syrische burgeroorlog in maart 2011 begon, zijn meer dan 400.000 mensen gedood. Ten minste 4,8 miljoen zijn vluchtelingen geworden en nog eens 8 miljoen zijn in eigen land ontheemd geraakt. Kerk in Nood steunt de Syrische bevolking met noodhulp en waar mogelijk met de wederopbouw.