fbpx

Syrië: “Vergeet ons alstublieft niet”

maandag, 01 februari 2021
Nieuws
Het Coronavirus zorgt ervoor dat het Westen de mensen in Syrië vergeet die nog steeds wanhopig zijn en in nood verkeren na bijna een decennium van conflict. Dat stelt zuster Annie Demerdzjian, een religieuze zuster die haar leven heeft gewaagd om noodhulp te bieden.
Christmas gift for the children and the people in Al Hassekeh and Aleppo

Zuster Annie Demerjian legt uit aan Kerk in Nood (ACN) dat de coronapandemie het herstel van het land tot een stilstand heeft gebracht. “Syrië is als een persoon die een zware operatie heeft ondergaan en moet genezen. Hij moet herstellen, maar heeft plotseling geen tijd meer om te herstellen. De wereld is Syrië vergeten en dat is pijnlijk.”

Zuster Annie, een belangrijke projectpartner voor Kerk in Nood legt uit hoe, net toen de mensen hun leven weer begonnen op te bouwen, de pandemie als een wrede klap kwam. “Iedereen weet dat we uit een zeer moeilijke situatie komen, de burgeroorlog. De mensen begonnen te ademen, de overgebleven Christenen begonnen op hun benen te staan. Toen kwam de pandemie en stortten de mensen in. Het is een grote last – zonder werk, er zijn geen banen.”

Zuster Annie benadrukte dat de combinatie van de burgeroorlog, de pandemie en de nieuwe economische sancties tegen de regering van Syrië veel mensen in bittere armoede hebben gestort. “Het leven zonder elektriciteit en gas is erg moeilijk en dat komt door de sancties. Slechts om de paar uur krijgen we een uur elektriciteit. Dat is niet genoeg om een huis te verwarmen. Er is niet genoeg gas om eten te koken.” Ze benadrukt dat het volk lijdt onder de armoede: “We krijgen voortdurend telefoontjes van mensen die honger hebben, ze hebben niets te eten.”

Kerk in Nood heeft zuster Annie geholpen om meer dan 26.000 kinderen te voorzien van jassen voor de wintermaanden, wanneer de temperatuur tot onder nul kan dalen.  Ze zei: “Een vader kan geen anorak voor zijn kind kopen omdat één anorak gelijk is aan zijn salaris of meer. Onze campagne was bedoeld voor gezinnen die onmogelijk hun kinderen kunnen helpen. Je kunt je de vreugde in de gezichten en ogen van de kinderen niet voorstellen toen ze de anoraks kregen.” De zuster benadrukt dat dat de anorakcampagne ook anderen heeft geholpen. “Veertig winkels en fabrieken hebben de anoraks gemaakt waardoor er ook banen zijn gecreëerd. We hadden twee doelen: banen scheppen en anoraks uitdelen aan onze kinderen in deze strenge winter.”

Dat de campagne een succes is geworden, wijt zuster Annie aan de donateurs van Kerk in Nood. “Zelfs in deze moeilijke tijd zijn de weldoeners van Kerk in Nood niet opgehouden ons te steunen. Ik blijf bidden voor hen en voor de medewerkers van Kerk in Nood. Jullie doen geweldig werk.”